Wpis z mikrobloga

@Zloty_Siekacz: ja osobiście jestem zdania, że teraz jak nigdy Polska powinna grać na trzy może nawet cztery fronty - ue, usa, chiny i (o zgrozo) nawet rosja. jesteśmy w niesłychanie komfortowej sytuacji i gdyby tylko nasze "elity" poszły po rozum do głowy, to premier byłby pro europa, prezydent pro usa, a minister spraw zagranicznych siedziałby w chinaxh i ustalał "strategiczne partnerstwa" z Xi.
  • Odpowiedz
@Zloty_Siekacz: To nie jest gra internetowa że zasoby można wyliczyć co do sztuki. Czeczenia miała lekko ponad milion mieszkańców przed pierwszą wojną. Rosjanie mieli całe zaplecze żeby zrobić to dobrze, wynik taki że potrzebne były dwa podejścia i łącznie chyba 12 lat wojny. Straty prawie 1:4 na korzyść Czeczeni, im dalej na zachód Ukrainy tym społeczeństwo jest bardziej nacjonalistyczne i gotowe walczyć? Nie wiem, ale uważam że jeśli Ukraińcy chcą
  • Odpowiedz
@Zloty_Siekacz: Jakby rządził PIS bylibyśmy dokładnie w tej samej sytuacji w której jesteśmy. Co niby zmienił Tusk?
USA to nasz strategiczny sojusznik, nie mamy co podskakiwać. Tusk zapewne ograniczy swoją krytykę Trumpa do twiterowych wpisów, a Morawiecki by się pewnie nie odezwał.
  • Odpowiedz
I dzięki Bogu że nami już nie rządzą pisowcy

@Zloty_Siekacz: jak to nie rządzą? Pisowcy nadal rządzą pałacem prezydenckim, trybunałem konstytucyjnym, sądem najwyższym, NBP i KRRIT...
  • Odpowiedz