Wpis z mikrobloga

Cześć,
Czy naprawiał z was ktoś szybę samochodową, chodzi mi o to że dostalem kamieniem z auta przede mną i pojawilo sie pęknięcie 15 cm na przedniej szybie i po tygodniu poszło kolejne 2 cm. Jak nic noe zrobie to za miesiąc przejdzie przez całą szybę. Wymiana nie wchodzi w gre, zażądali 700 euro. Czy robił ktoś z was punkt za pomocą wiertarki? Dużo osób ma tak szyby zapunktowane ale w internecie nic o tym.
#warsztat #samochody #mechanikasamochodowa
pedrovegas - Cześć,
Czy naprawiał z was ktoś szybę samochodową, chodzi mi o to że dos...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 57
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

auto warte 600 euro(peugeot 307) a szyba 797 euro , i

@pedrovegas: strasznie drogo z tą wymianą szyby - mój kumpel wymieniał szybę w ubiegłym roku, bo mu pusta wycieraczka uderzyła w szybę, to zapłacił 600 zł za wymianę (mazury) (starszy vw polo). Poszukaj, czy nie ma serwisu szyb mobilnego lub poszukaj innej firmy.
  • Odpowiedz
@srogi_grzyb: zazwyczaj spod osóbówki taki kamien nie wyleci, najczesciej zdarza sie ze spod tira dlatego tiry mają takie chlapacze gumowe za kołami ale częśc to olewa i ich nie posiadaja

@pedrovegas: żadne wiercenie nie pomoże, rozdupcysz szybe, możesz tak jezdzić ale jak jakis gliniarz sie przyczepi to mandat+zabranie dowodu, możesz sprawdzic tez taki zestaw naprawczy z allegro za 30zl ale mala szansa ze to pomoże, pozostaje wymiana szyby,
  • Odpowiedz
Nawiercenie może i spowoduje zatrzymanie dalszego pękania, ale w razie kontroli policji już się nie wytłumaczysz że "nie zauważyłeś" (chociaż i to może nie przejść).
  • Odpowiedz
@pedrovegas: szyba do wymiany ale możesz spróbować zabezpieczyć żeby pęknięcie nie szło dalej. Na allegro są zestawy to pewnie na jakimś ebayu też.
Nawiercasz specjalnym małym ostrym wiertełkiem dziurkę na końcu pęknięcia i zalepiasz żywicą. Po utwardzeniu zeskrobujesz nadmiar. U mnie działało tylko mniejsze pęknięcie ledwo wystawało ponad wycieraczkę.
  • Odpowiedz
@pedrovegas: pęknięć do krawędzi się nie naprawia, bo i tak niedługo wyjdzie z powrotem. Żeby kwalifikowało się do klejenia musi nie tylko nie dochodzić do krawędzi, ale jeszcze być kilka-kilkanaście cm od krawędzi szyby i 15cm to już raczej zdecydowanie za duże uszkodzenie. Są patenty z wierceniem, żeby nie szło dalej, ale nie mam pojęcia na ile to skuteczne, no i w najlepszym wypadku po prostu nie pójdzie dalej, ale
  • Odpowiedz
@kubek_szefa
Wydaje mi się, że coś się zamotali, bo zazwyczaj w tej firmie jest 400 zaliczki, i przez telefon mówili że będzie 1100, ale nie chcieli zaliczki i potem zawołali tylko 700 na miejscu.

Nie wiem, może dlatego, że im przyniosłam kawę i świeżo upieczone ciasteczka

Z demontażu oczywiście, nie jestem frajerką żeby brać z ASO
  • Odpowiedz