Wpis z mikrobloga

• 0
@Dziad_z_labem: nie robiłem tego, robiłem zwyczajne (zwyczajne dla mnie, bo ich zakres bardzo duży ale raczej pod kątem całego organizmu) badania profilaktyczne i sobie dodałem testosteron ze zwykłej ciekawości bo usłyszałem, że czasem zmęczenie i problemy z koncentracją mogą być wywołane niskim poziomem testosteronu.
  • Odpowiedz
@Dominias: Ano mogą. Tylko nie można bazując na samym, czystym badaniu poziomu stwierdzić "jest c-----o". Każdy z nas ma inną linię bazową. I każdy z nas będzie się czuł dobrze na innym poziomie.
Co do zmęczenia i problemów z koncentracją - może to być T, może to być tarczyca, może to być masa różnych rzeczy. Polecam wizytę u endokrynologa. U mnie zdziałała cuda. TRT + ogarnięcie tarczycy i okazało się,
  • Odpowiedz
  • 0
@Dziad_z_labem: badania zrobiłem naprawdę w szerokim zakresie i totalnie żadnego odchyłu od normy, nawet najmniejszego - natomiast na pewno podniósłbym sobie B12 bo jest bliżej dolnej granicy. Wydaje mi się, że trochę przesadzam z treningami i to może mnie zajeżdżać, codziennie zaraz po wstatniu ćwiczę na wioślarzu, popołudniu jakaś prosta kalinestyka, a wieczorem intenstywne treningi na trenażerze - i tak dzień w dzień bez odpoczynku. Wiem, że powinienem się regenerować
  • Odpowiedz
@Dominias: Tyle, że normy to sobie można wsadzić na dno szuflady. One nie mają absolutnie żadnego znaczenia a istotniejsze w tym wszystkim są proporcje. Ja niby też wszystko miałem "w normie" a tu nagle cyk - Hashimoto.
Serio - w tym wieku warto odwiedzić specjalistę nawet dla własnego spokoju, że nic nie dolega.
  • Odpowiedz
  • 0
@Dziad_z_labem: a to nie jest tak, że problemy z tarczycą właśnie by się ukazały już po badaniach krwi? Sporo tego sprawdziłem:

- Morfologia krwi
- Białko C-reaktywne (CRP) - ilościowe
- Kreatynina w surowicy
  • Odpowiedz
@Dominias: Badanie krwi pokaże sporo. Ale jak pisałem - nie możesz opierać się tylko na tym czy dany wskaźnik jest w normie. Nawet mając wszystko w normie może okazać się, że chociażby proporcje FT3/FT4/TSH są niewłaściwe. Porządny lekarz będzie w stanie skonfrontować je jeszcze z pozostałymi wskaźnikami i na tej podstawie będzie już coś wiedział.
Jak pisałem - ja hormony tarczycy miałem ok. Lekarz zobaczyła, skierowała na USG tarczycy i
  • Odpowiedz
  • 0
@bonus w ogóle michy nie trzymam, właśnie po kebsa jadę :) to jedna z dobrych rzeczy jeśli chodzi o moją intensywność treningową, jem co chcę i nie tyję (oczywiście nie żebym jakoś specjalnie źle się odżywiał ale kebsik raz na tydzień siądzie)
  • Odpowiedz
@Dominias: skoro tak intensywnie trenujesz, to znaczy że warto poświęcić więcej czasu na regenerację. No i rozsądna ilość kalorii też musi być, przede wszystkim spożywać odpowiednio dużo węglowodanów
  • Odpowiedz
@Dominias: Ostantnio jak słuchałem Mauricza, to mierzenie sobie tego teścia to nie taka prosta sprawa. Pytanie czy to badanie teścia całkowitego czy tylko wolnego? Niby można mieć bardzo wysoki testosteron całkowity, ale niski wolny, a z anabolicznego i androgennego punktu widzenia tylko ten jest istotny.

Mogę pieprzyć głupoty i jakiś k--s mnie wyjaśni, ale tak to mniej więcej zrozumiałem, polecam poczytać więcej na tema tych detali.
  • Odpowiedz
@Dominias: Ciekawostka… przytrafił mi się raz podopieczny, 51 lat, testosteron 1100ng/dl, przy posiadaniu jednego j---a, jedno zostało usunięte przez błąd lekarski w dzieciństwie. :D
  • Odpowiedz