Aktywne Wpisy

Mega_Smieszek +73
Bruce Willis nie zmienił tylko kariery. On zmienił czyjś los.
Pod koniec lat 90. Michael Clarke Duncan był człowiekiem o potężnej posturze… i jeszcze większym sercu.
Zrezygnował ze studiów, aby opiekować się chorą matką. Żeby zapłacić za jej leki, pracował w Chicago, kopiąc rowy. Każde wbicie łopaty w ziemię było modlitwą:
„Boże, daj mi siłę, żebym się nie poddał”.
Kilka
Pod koniec lat 90. Michael Clarke Duncan był człowiekiem o potężnej posturze… i jeszcze większym sercu.
Zrezygnował ze studiów, aby opiekować się chorą matką. Żeby zapłacić za jej leki, pracował w Chicago, kopiąc rowy. Każde wbicie łopaty w ziemię było modlitwą:
„Boże, daj mi siłę, żebym się nie poddał”.
Kilka
źródło: 1000015276
Pobierz
Ksiega_dusz +83
Pamiętam jak programiści śmiali się z dziewczyn co studiują psychologię. A tutaj się okazało, że psychologowie wywaliczyli licencję na zawód, samorząd zawodowy, regulacje i nikt z ulicy tego nie może robić. To w konsekwencji spowoduje, że wiele ludzi bez studiów powie "papa" i nie będzie im robiło konkurencji.
https://www.gov.pl/web/rodzina/ustawa-o-zawodzie-psychologa-z-podpisem-prezydenta
#programowanie #programista15k #java #pracait #korposwiat #naukaprogramowania #studbaza
https://www.gov.pl/web/rodzina/ustawa-o-zawodzie-psychologa-z-podpisem-prezydenta
#programowanie #programista15k #java #pracait #korposwiat #naukaprogramowania #studbaza

W wieku 26 lat mam 6 lat udokumentowanego stażu pracy w IT. Pracuję na stanowisku Oracle DBA, oprócz Oracle zajmuję się też Postgresem, ale w 90%, głównie jest to Oracle. W mięczyczasie zaocznie ukończyłem dwa stopnie studiów z informatyki, a wcześniej 4 letnie technikum. Będąc dokładnym, to za tydzień bronię mgr.
Każdego miesiąca za swoją pracę na konto wpływa mi około 4800 zł. Jednakże to do czasu, bo za dwa miesiące z dniem 26 urodzin dopadnie mnie już podatek dochodowy i według kalkulatorów online, dostawać będę około 500 zł mniej.
Poprosiłem kierownika o podwyżkę wyrównującą, argumentując to ciągłym poszerzaniem moich kompetencji - w tym przypadku uzyskaniem stopnia magistra. Kierownik "olał" moją prośbę mówiąc, że moje wynagrodzenie jest na poziomie rynkowym, że pół roku temu dostałem 300zł podwyżki Brutto oraz że w spółce panuje trudna sytuacja finansowa. W to pierwsze trochę wątpię.
Pytanie - już nie wchodząc w szczegóły. Ile realnie wyciąga u Was Oracle DBA z podobnym stażem?
Trochę się tutaj zasiedziałem, obecna firma jest moją bezpieczną strefą komfortu, lubię to co robię, ale wizja tego, że po 6 latach pracy w IT nie stać mnie nawet na wynajęcie mieszkania i utrzymanie się samemu jest dołująca. Chyba pora zacząć rozglądać się za zmianą otoczenia - firmy.
#pracait #zarobki #korposwiat
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
Co xd Wariacie, mi wpływało po 4 latach równo 15k xd Chyba czas zmienić pracę
@mirko_anonim: jakbyś poszedł do zawodówki i zatrudnił się w kasie w biedronce od razu po jej ukończeniu to już byś chyba miał większy majątek. Więc "trochę" mało.
@MichalCoSieWPorySkichal
Tu wykopki już napisały, że "za mało", choć chat zwraca: "Dane ze strony wynagrodzenia.pl podają, że mediana zarobków administratora baz danych to 8 870 zł brutto."
Argument za podwyżką ze względu na mgr, itd. jest bardzo słuszny, argument za podwyżką, bo zaczniesz płacić normalnie podatki już nie bardzo.
Jak znajdziesz to idziesz I mówisz że dają tyle i tyle.
Czekasz na reakcję/ofertę
@ianvnd: to pasta, co jakiś czas się pojawia. Stawki Oracle DBA są duuuuużo wyższe
@cyk21: miałem taką stawkę jako DBA w 2013.
Ja też miałem 15k… na chwilę przed skończeniem inżynierski (praca zdalna od pierwszego semestru)… 15 lat temu.
Przed wszystkim nie ma co 1. siedzieć w Januszeksie, idziemy pracować dla fintechu czy innej firmy która kąpię się w pieniądzach i 2. robić za DBA administratora: poszerzaj skilla do DevSecOps/SRE albo data pipeline pełnego.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
@ianvnd: dałeś :) ale ta pasta rzadko się pojawia. Ja ja dobrze znam, bo kiedyś robiłem jako DBA
@MichalCoSieWPorySkichal: a potem się obudziłeś obsrany. Wieczna beka z bajkopisarzy, pseudo #programista15k ,a potem pytasz się znajomych czy rodzinę ile zarabiają w it czy jako programiści i mają ledwo 6 czy lekko ponad i to w Warszawie.