Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
W wieku 26 lat mam 6 lat udokumentowanego stażu pracy w IT. Pracuję na stanowisku Oracle DBA, oprócz Oracle zajmuję się też Postgresem, ale w 90%, głównie jest to Oracle. W mięczyczasie zaocznie ukończyłem dwa stopnie studiów z informatyki, a wcześniej 4 letnie technikum. Będąc dokładnym, to za tydzień bronię mgr.

Każdego miesiąca za swoją pracę na konto wpływa mi około 4800 zł. Jednakże to do czasu, bo za dwa miesiące z dniem 26 urodzin dopadnie mnie już podatek dochodowy i według kalkulatorów online, dostawać będę około 500 zł mniej.

Poprosiłem kierownika o podwyżkę wyrównującą, argumentując to ciągłym poszerzaniem moich kompetencji - w tym przypadku uzyskaniem stopnia magistra. Kierownik "olał" moją prośbę mówiąc, że moje wynagrodzenie jest na poziomie rynkowym, że pół roku temu dostałem 300zł podwyżki Brutto oraz że w spółce panuje trudna sytuacja finansowa. W to pierwsze trochę wątpię.

Pytanie - już nie wchodząc w szczegóły. Ile realnie wyciąga u Was Oracle DBA z podobnym stażem?

Trochę się tutaj zasiedziałem, obecna firma jest moją bezpieczną strefą komfortu, lubię to co robię, ale wizja tego, że po 6 latach pracy w IT nie stać mnie nawet na wynajęcie mieszkania i utrzymanie się samemu jest dołująca. Chyba pora zacząć rozglądać się za zmianą otoczenia - firmy.
#pracait #zarobki #korposwiat

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie znam się na Twojej specjalizacji, ale po 6 latach w IT taka kwota wydaje się niska bez względu na to jaką rolę się pełni :/ skoro szef kręci nosem na podwyżkę to chyba tutaj trzeba się zastanowić nad ewakuacją, chociaż rozumiem, że może być ciężko ze względu na sytuację na rynku
  • Odpowiedz
6 lat udokumentowanego stażu pracy w IT (...) ukończyłem dwa stopnie studiów z informatyki, a wcześniej 4 letnie technikum (...) na konto wpływa mi około 4800 zł.

@mirko_anonim: jakbyś poszedł do zawodówki i zatrudnił się w kasie w biedronce od razu po jej ukończeniu to już byś chyba miał większy majątek. Więc "trochę" mało.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
@MichalCoSieWPorySkichal

Tu wykopki już napisały, że "za mało", choć chat zwraca: "Dane ze strony wynagrodzenia.pl podają, że mediana zarobków administratora baz danych to 8 870 zł brutto."

Argument za podwyżką ze względu na mgr, itd. jest bardzo słuszny, argument za podwyżką, bo zaczniesz płacić normalnie podatki już nie bardzo.
  • Odpowiedz
nie znam się na Twojej specjalizacji, ale po 6 latach w IT taka kwota wydaje się niska bez względu na to jaką rolę się pełni :/

@ianvnd: to pasta, co jakiś czas się pojawia. Stawki Oracle DBA są duuuuużo wyższe
  • Odpowiedz
Tu wykopki już napisały, że "za mało", choć chat zwraca: "Dane ze strony wynagrodzenia.pl podają, że mediana zarobków administratora baz danych to 8 870 zł brutto."

@cyk21: miałem taką stawkę jako DBA w 2013.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
nieustraszony-marzyciel-98: Dobrze piszą ludzie, że mega mało.

Ja też miałem 15k… na chwilę przed skończeniem inżynierski (praca zdalna od pierwszego semestru)… 15 lat temu.

Przed wszystkim nie ma co 1. siedzieć w Januszeksie, idziemy pracować dla fintechu czy innej firmy która kąpię się w pieniądzach i 2. robić za DBA administratora: poszerzaj skilla do DevSecOps/SRE albo data pipeline pełnego.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Zacznij badać inne opcje i sprawdź czy nie znajdziesz pracy z lepszymi warunkami. Jeśli nie masz długiego okresu wypowiedzenia to spokojnie możesz zacząć chodzić na rozmowy kwalifikacyjne.
  • Odpowiedz
aha, to dałem się zbajtować jak amator XD gg

@ianvnd: dałeś :) ale ta pasta rzadko się pojawia. Ja ja dobrze znam, bo kiedyś robiłem jako DBA
  • Odpowiedz