Wpis z mikrobloga

Cześć,

złożyłem peceta (nowe części poza GPU) i napotkałem problem freezów, stutteringu gdy podczas grania mam uruchomione inne "wymagające aplikacje" typu włączony mecz w tle czy inna gra w przeglądarce.
Na czym to polega? Przykładowo mając na jednym ekranie odpalone GTA 5 a na drugim grę przeglądarkową to w momencie, gdy mam przeglądarkę na 1szym planie to mam tam 1100 fps, a gdy przeniosę się na GTA 5 (180+ FPS) to w przeglądarce widzę spadek do 20-30 fps a w GTA widoczne są freezy itp
Próbowałem:

- cofnąć wersje BIOS
- zmienić CPU clock na fixed
- zmieniłem kartę graficzną!
- wyłączyłem/włączyłem integre

nic z tego nie zadziałało
Obserwowałem zachowanie GPU CPU RAMU itd w rivatuner i poza spadkami fps, dropami GPU% i dropami cpu clock (co wykluczyłem po ustawieniu fix clock) nie widzę innej zależności. Sterowniki aktualne

jedyna opcja to używanie tylko jednej gry/aplikacji w tym samym czasie - natomiast problem taki nie występował przy starszym laptopie więc tym bardziej nie powinno być to uciążliwe dla nowej konfiguracji peceta!

PC:
MB: MSI B760 Gaming Plus Wifi *new
Memory : Patriot Venom 2x16GB DDR5-6000 *new
GPU: Nvidia RTX 3070 Ti *used
CPU: Intel i5-14600K *new
PSU: be quiet Pure Power 12 850W *new
Windows 11 Pro

Temperatury niskie podczas gry 55-65
Ma ktoś pomysł?

#komputery #pc #pcmasterrace
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@10129: GTA 5 to tylko przykład ale sytuacja powtarza się dla każdej gry mniej czy bardziej wymagającej - ale sprawdze. Jesli to poskutkuje to co to oznacza - co ogranicza wydajność, karta, cpu?
  • Odpowiedz
Windows 11 Pro

@mateee: zobacz czy jakiegoś bloatwate nie masz w tle. wyłącz telemetrię, copilota i wszystkie śmieci. win defender zatrzymaj na jakiś czas. Zobacz czy w autostarcie nie masz głupot niepotrzebnych. Ja zaczynam zawsze od softu, bo to najtaniej. Nie masz jakiegoś oszczędzania energii włączonego na stałe? Nic się nie grzeje?
  • Odpowiedz
@mateee: po prostu gra bez wlaczonych limetrów klatek renderuje tyle ile komputer jest w stanie pociągnąć nawet kosztem aplikacji w tle, po prostu zablokuj klatki na odświeżaniu monitora
  • Odpowiedz
Jesli to poskutkuje to co to oznacza - co ogranicza wydajność, karta, cpu?

gta ma zwalony silnik i tyle. jak ma za dużo FPS to potrafi stutterować. ale jak masz tak wszędzie to inny powód pewnie.
---
spróbuj w ustawieniach panelu sterowania nvidii zmienić power plan (prefer maximum performance), może głupieje jak ma więcej okien.
i FPS dla aplikacji w tle

@mateee:
10129 - > Jesli to poskutkuje to co to oznacza - co ogranicza wydajność, karta, cpu?
...

źródło: Screenshot 2025-02-18 141746

Pobierz
  • Odpowiedz