Aktywne Wpisy

mirko_anonim +39
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Ostatnio na Wykopie rozlało się sporo hejtu na polską gastronomię. Prawie w całości nieuzasadnionego. Od dwóch lat prowadzę osiedlową pizzerię i uwierzcie, że każdy dzień to walka o przetrwanie. Dosłownie każdy, bo w niedziele i święta też pracujemy. Od 10:00 do 22:00, czyli 12 godzin, czyli więcej niż jakikolwiek zakład pracy czy firma. Czynsz: 10 000 zł miesięcznie. Media (gaz, prąd, woda): 6000 zł, koszty zatrudnienia 25 000
Ostatnio na Wykopie rozlało się sporo hejtu na polską gastronomię. Prawie w całości nieuzasadnionego. Od dwóch lat prowadzę osiedlową pizzerię i uwierzcie, że każdy dzień to walka o przetrwanie. Dosłownie każdy, bo w niedziele i święta też pracujemy. Od 10:00 do 22:00, czyli 12 godzin, czyli więcej niż jakikolwiek zakład pracy czy firma. Czynsz: 10 000 zł miesięcznie. Media (gaz, prąd, woda): 6000 zł, koszty zatrudnienia 25 000

PodniebnyMurzyn +189
Otworzyłem se okno w biurze (granica Woli i Śródmiescia) i ludzie - tu sie k---a nie da żyć xD średnio 3 pierdzące motory/sportowe auta z pierdzącymi wydechami na minutę, jeszcze kierowcy specjalnie gazują na bocznej uliczce mającej jakies 500m długosci, zeby sie pochwalić, jak małego penisa mają. Jak wy tu żyjecie? Mieszkania się nie da przewietrzyć w spokoju, a jest dopiero 7 rano.
#warszawa
#warszawa

złożyłem peceta (nowe części poza GPU) i napotkałem problem freezów, stutteringu gdy podczas grania mam uruchomione inne "wymagające aplikacje" typu włączony mecz w tle czy inna gra w przeglądarce.
Na czym to polega? Przykładowo mając na jednym ekranie odpalone GTA 5 a na drugim grę przeglądarkową to w momencie, gdy mam przeglądarkę na 1szym planie to mam tam 1100 fps, a gdy przeniosę się na GTA 5 (180+ FPS) to w przeglądarce widzę spadek do 20-30 fps a w GTA widoczne są freezy itp
Próbowałem:
- cofnąć wersje BIOS
- zmienić CPU clock na fixed
- zmieniłem kartę graficzną!
- wyłączyłem/włączyłem integre
nic z tego nie zadziałało
Obserwowałem zachowanie GPU CPU RAMU itd w rivatuner i poza spadkami fps, dropami GPU% i dropami cpu clock (co wykluczyłem po ustawieniu fix clock) nie widzę innej zależności. Sterowniki aktualne
jedyna opcja to używanie tylko jednej gry/aplikacji w tym samym czasie - natomiast problem taki nie występował przy starszym laptopie więc tym bardziej nie powinno być to uciążliwe dla nowej konfiguracji peceta!
PC:
MB: MSI B760 Gaming Plus Wifi *new
Memory : Patriot Venom 2x16GB DDR5-6000 *new
GPU: Nvidia RTX 3070 Ti *used
CPU: Intel i5-14600K *new
PSU: be quiet Pure Power 12 850W *new
Windows 11 Pro
Temperatury niskie podczas gry 55-65
Ma ktoś pomysł?
#komputery #pc #pcmasterrace
@mateee: zobacz czy jakiegoś bloatwate nie masz w tle. wyłącz telemetrię, copilota i wszystkie śmieci. win defender zatrzymaj na jakiś czas. Zobacz czy w autostarcie nie masz głupot niepotrzebnych. Ja zaczynam zawsze od softu, bo to najtaniej. Nie masz jakiegoś oszczędzania energii włączonego na stałe? Nic się nie grzeje?
gta ma zwalony silnik i tyle. jak ma za dużo FPS to potrafi stutterować. ale jak masz tak wszędzie to inny powód pewnie.
---
spróbuj w ustawieniach panelu sterowania nvidii zmienić power plan (prefer maximum performance), może głupieje jak ma więcej okien.
i FPS dla aplikacji w tle
@mateee:
źródło: Screenshot 2025-02-18 141746
Pobierzwróce do domu to zweryfikuje