Wpis z mikrobloga

Jak wszyscy wiedzą Facebook Messenger na WP jest co najwyżej średni. Przede wszystkim wolny i ciężko jest korzystać z niego robiąc jednocześnie coś innego na telefonie. Na Androidzie jest rozwiązanie w postaci okręgów z avatarem , które można umieścić na wierzchu i w przypadku nowej wiadomości otwieramy te okienko, a aplikacja (np. IE) nadal działa, nie trzeba od nowa wczytywać ani IE ani Messengera (mam nadzieję, że każdy zrozumie xD).

Na WP nie ma czegoś podobnego. I teraz moja sugestia. Żeby dało się zrobić coś takiego, jak na screenie. Czyli: Po prawej stronie ekranu mam wyświetlone avatary osób, z którymi aktualnie rozmawiam (tak, żeby to pasowało do UI całego systemu). Rozmowa cały czas jest przechowywana w pamięci podręcznej. Normalnie korzystam sobie z IE, dostaję wiadomość, na tym avatarze pojawia się jakaś informacja (to jest do dyskusji, czy jakaś jedynka - jedna nieodczytana wiadomość, czy jakaś czerwona ramka, obojętnie). Chwytam za avatar, przesuwam od prawej do lewej i pokazuje mi się okno z wiadomością. Odpisuję na wiadomość, przesuwam messengera od lewej do prawej i dalej korzystam z IE. Głównie chodzi o to, żeby Messenger nie wczytywał od nowa rozmowy jak dostanę nową wiadomość i żebym miał do niego łatwiejszy dostęp. Nie wiem tylko zbytnio jak rozwiązać wtedy sprawę z centrum powiadomień, czy nie będą one się jakoś dublowały, ale to raczej też nie problem.

Mam nadzieję, że w miarę zrozumiecie moją wizję :D

Myślicie, że coś takiego mogłoby przejść przez User Voice? Wiem, że teraz aplikacją zajmuje się tylko Facebook, ale może i on ma jakąś możliwość zgłaszania poprawek (znaczy mieć ma, ale czy bierze je pod uwagę)? A może po takim User Voice MS "nakierunkowałby" FB?

Wcześniej się z takim pomysłem nie spotkałem, ale jeśli ktoś coś takiego widział, to niech się podzieli, poczytam chętnie.

#windowsphone #bojowkawindowsphone #facebook @michalkosecki

Czipsu - Jak wszyscy wiedzą Facebook Messenger na WP jest co najwyżej średni. Przede ...

źródło: comment_TxQulbfnveE5qS61vv3uWsArHxZB20MY.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Czipsu: A szkoda. Ten system naprawde można byłoby wybić ponad Androida i iOS. Tylko więcej twórczości i nowych rozwiązań zachowując przy tym prostotę i płynność :) w każdym bądź razie i tak nigdy nie wróce do Androida :D Jedni powiedzieliby że było by za dużo nasrane stosująć takie roziązania ale według mnie do każej opcji gdyby była opcja-wyłącz to nie było by takiego problemu-czyli tak jak wyłączysz funkcje Word Flow
  • Odpowiedz
@gacork: @gacork: Wydaje mi się, że jakby zacząć upychać do tego systemu funkcje, dzięki którym mógłby robić wszystko to spotkałby go los Androida - wieczne lagi i zwiechy. Do każdej opcji suwak włącz - wyłącz może nie jest konieczny, ale do wielu faktycznie by się przydał.

Tak samo jak mogliby dać wybór wielkości zegara na ekranie blokady. Ale nie dali (wiem, że w WP8.1 oficjalnym już będzie konfigurowalny
  • Odpowiedz