Ogólnie program jest sam w sobie zły, żeby rozdawać kasę na mieszkania, ale tu przecież nie można od dewelopera i wielu fliperów trzymających mieszkanie >5 lat raczej nie ma.
@Plamka84 a to prawda, niemalże nikt tego nie chce, a pchają. W normalnym kraju poleciałby rząd albo porzuciłby program w przerażeniu o poparcie. A u nas to chyba 5 przepoczwarzenie xD
@LuigiVampa1: ten program ma pomóc m.in. w ratowaniu dzietności i nie znam 40 latków bez mieszkań. Jeśli ktoś ma 40 lat i dotychczas nie ogarnął, to powinien być z automatu wykluczony z programu . Za to 28-36 myślę jak najbardziej ok
@LuigiVampa1: ale rozumiesz , że skończy się to wzrostem cen mieszkań, jak i całe społeczeństwo będzie się zrzucać z podatków przez lata na dopłaty dla małej grupy,która skorzystała z programu. Masz pamięć złotej rybki? Przecież kredyt 2% był chwilę temu i efekty możesz zaobserwować
@LuigiVampa1: ten program ma pomóc m.in. w ratowaniu dzietności i nie znam 40 latków bez mieszkań. Jeśli ktoś ma 40 lat i dotychczas nie ogarnął, to powinien być z automatu wykluczony z programu . Za to 28-36 myślę jak najbardziej ok
@PanieAreczku: Dzięki: uj w dupę niezamożnym i oszczędzającym - ci nie potrzebują mieszkań, co nie? To, że ty nie znasz, nie znaczy, że miliony ludzi z trudniejszym
@cyk21: oszczędzający niech wydaja, rozwijają gospodarkę a nie płaczą że nie można chomikować w nieskończoność xD
@PanieAreczku: NIe rozumiesz: żeby wydać na mieszkanie, to trzeba mieć najpierw wkład własny, a jak mieszkania drożeją 10-15% rocznie, to coraz trudniej nazbierać, a ty tu piszesz o jakimś "chomikowaniu".
@cyk21: Ale ten program zakłada też gwarancję wkładu 100k z bgk. To bardzo duża pomoc dla młodych. Mi akurat tłumaczyć nie musisz, wybudowałem się z bk2%, miałem 200k wkładu własnego - maksimum.
@LuigiVampa1: te bezpieczniki zmieniają tylko drogę. Ten program znów napędzi popyt, przy wzmożonym popycie i wzrosną ceny. Część osób sprzeda mieszkanie i kupi nowe od dewelopera. Z powodu wzrostu cen, ta część, która oszczędzała a nie łapie się na program ma znów podniesioną poprzeczkę. Finalnie wszyscy z podatków będziemy się zrzucać na te ( tu nie wiem czy jest ilościowy bezpiecznik ) x tys osób, które skorzystają i transferować bezpośrednio
Co uważacie?
#nieruchomosci
źródło: temp_file5731573650504788051
PobierzBo nie wiem jak inaczej nazwać sytuację, kiedy 20-25 latki z niskim wynagrodzeniem dorzucają się do kredytów 30-40 latków z nienajgorszym majątkiem.
Prawda, 40 latkowie mają mieszkania dla siebie, ale teraz dokupią nowe dla Ciebie ( ͡º ͜ʖ͡º)
Żebyś mógł sobie od nich wynajmować.
Po co gadasz do mnie jakieś głupoty o złotych rybkach?
@PanieAreczku: Dzięki: uj w dupę niezamożnym i oszczędzającym - ci nie potrzebują mieszkań, co nie? To, że ty nie znasz, nie znaczy, że miliony ludzi z trudniejszym
@PanieAreczku: NIe rozumiesz: żeby wydać na mieszkanie, to trzeba mieć najpierw wkład własny, a jak mieszkania drożeją 10-15% rocznie, to coraz trudniej nazbierać, a ty tu piszesz o jakimś "chomikowaniu".