Wpis z mikrobloga

Co do tego wpisu sprzed miesiąca

Mija pierwszy miesiąc w zabawę na giełdzie. Trochę to nauka przez zabawę, bo coś tam sprzedam, coś kupię - obserwuje jak to działa.

Jeszcze za bardzo nie kumam pewnych różnic np. dlaczego Nvidii, mam aż 3 różne opcje do kupienia, ale to muszę się dowiedzieć jak dłużej do tego przysiądę. Na razie tylko ogarniam wykresy i ogólnie co się dzieje na rynku, który mnie interesuje - rynek gier i sprzętu około komputerowego.

Przez pierwsze dwa tygodnie bawiłem się akcjami Orlenu, ale różnice były minimalne, więc przerzuciłem się na zagranice, żeby tam popróbować.

Poczekałem, aż Nvidia spadnie - wtedy kupiłem. Jak trochę urosła to sprzedałem i ustawiłem alert jak znowu spadnie. I powtórzyłem to dwa razy. z 200zł zrobiło się 220zł.
Trochę mnie skręca, że nie wrzuciłem od razu 2000zł... 10% wzrostu kapitału początkowego w miesiąc to dobry wynik? Chciałbym sprzedać już tą Nvidie, bo przeczuwam, że zaraz znowu zaliczy dołek. To dobry ruch? Co myślicie?
#xtb #gielda
Zoltafik - Co do tego wpisu sprzed miesiąca

Mija pierwszy miesiąc w zabawę na giełdz...

źródło: Screenshot_20250207_121704_XTB

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zoltafik: no jak chcesz na IKE się bawić to sprzedaj. Co do rozliczenia to nie powiem, jedynie wiem że dostaniesz PIT z XBT i nie będziesz musiał tego sam liczyć
  • Odpowiedz
dlaczego Nvidii, mam aż 3 różne opcje do kupienia

@Zoltafik:

NVDA.US to akcje notowane na giełdzie amerykańskiej
NVD.DE do akcje notowane na giełdzie niemieckiej
a NVDA CFD do CFD na akcje notowane na giełdzie amerykańskiej
  • Odpowiedz
Aż założyłem konto po latach żeby ci odpowiedzieć @Zoltafik ...
Po pierwsze zainwestuj 100zł w jakąś sensowną książke, która wyjaśni ci jak inwestować żeby nie p-----------ć kasy na giełdzie, może być finansowa forteca Iwucia.
Tak jak ktoś już pisał, inwestuj długoterminowo. Takie coś co robisz niczym się nie różni od bukmacherki.
  • Odpowiedz
  • 0
Takie coś co robisz niczym się nie różni od bukmacherki

@adamlang: Stąd się wywodzę, bo gram dla zabawy niskimi kwotami od przeszło 10 lat. Pewnie stąd ten nawyk do ryzyka ;)

finansowa forteca
  • Odpowiedz
@Zoltafik: tak, jeśli teraz sprzedasz i osiągniesz zysk to trzeba to ująć w picie.
Polecam także kanał na youtube "Zawód Inwestor", mam podobną filozofię jak autor tego kanału i bardzo lubię właśnie takie podejście do finansów. Sprawdź to sobie proszę, podziękujesz mi za 10 lat.
  • Odpowiedz