Wpis z mikrobloga

• 0
@johny-kowalski: dobrze, że protestują. 100 lat temu społeczeństwo było zupełnie przeciwne demokracji. Dziś przynajmniej część nie.

O Republice Weimarskiej – moim zdaniem – miarodajnie jest napisane tutaj. Książka jest również do odsłuchania za darmo w BeatBook.
Trzeba sie zarejestrować podać dane do subskrypcji, potem je wycofać, lub nie. W każdym razie da się i nie jest to takie trudne.

https://wydawnictwopoznanskie.pl/produkt/rausz-niemcy-miedzy-wojnami/
  • Odpowiedz
  • 0
@Poludnik20: tam niestety jest masa danych, nazwisk, zjawisk co powoduje, że – ja przynajmniej – miałem poczucie, że powinienem to wszystko znotować, no i powinienem, ale jednocześnie świadczy to o tym że to jest wręcz naukowy esej.

Na wyrywki gdy sobie wrzucałem nazwiska, tytuły gazet, jakieś mniej znane w Polsce wydarzenia z Niemiec tamtych czasów – wszystko się googlowało.

Bardzo dobra ksiażka.
  • Odpowiedz
  • 0
@Poludnik20 z tik tokowych filmików z innych profili – raczej porządniejszych, w sensie, że autor pod nazwiskiem i z twarzą i to jakiś dfziałacz na innym profilu działaczka, z tik toka wiem, że w Essen 35k, w Monachium 10k. Ale nie sprawdzałem w mediach lokalnych, a na pewno są, bo Niemcy mają świetne gazety.

No, Niemcy tak często nie protestują, także coś to znaczy. Będą się siłować przez kolejne kadencje, jak
  • Odpowiedz
  • 0
Szkoda, że wybierają za każdym razem te same miernoty i nie wyciągają żadnych wniosków.

@johny-kowalski: co wymyśliłoby w obecnej sytuacji AfD tego nie wiemy.

Mi się wydaje, będzie gorzej. Jeśli wrócą do handlu z Rosją, no Ukrainę oddadzą im na pożarcie, nawet gdy już Putina nie będzie to Rosja jest jednego zdania na ten temat, a nas będą destablizować choćby ze względów ambicjonalnych.

Gdyby dotychczasowym partiom politycznym udało się przezwyciężyć
  • Odpowiedz