Wpis z mikrobloga

To miasto to mem. Z jednej strony o----------ą cuda z wprowadzaniem stc, likwidują pasy i promują komunikację miejską.
Z drugiej strony przychodzą ferie to tną kursy i wymieniają składy na krótsze jakby miasto miało opustoszeć. Efekt jest taki, że jeździ się jak sardynki w puszce, a w niektórych przypadkach nie da się wsiąść do tramwaju czy autobusu bo nie ma miejsca. I czekaj na kolejny tramwaj 10 minut (obcięta częstotliwość) czy autobus XX to może się zmieścisz,a może nie. Nie mogę się doczekać zamkniecia Grunwaldzkiego bo zapowiada się, że szybciej dojdę do kołchozu piechotą.

I oni chcą budować metro? Jak często w wakacje czy ferie będzie kursować? Co godzinę?
(°°

#krakow
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

przychodzą ferie to tną kursy

@vateras131: uważasz, że pracownicy kmk nie zasługują na to, żeby spędzić wolne z dziećmi? Nikt na 2 tygodnie nie zatrudni dodatkowych kierowców, których i tak na co dzień brakuje.
  • Odpowiedz
  • 5
@pepedros:
Nie trafia do mnie ten argument. Nie widzę jakoś aby w moim otoczeniu ludzie masowo brali urlopy w ferie. Wiadomo, że część idzie ale są udzielane w taki sposób by nie paraliżować pracy.
Poza tym obcięcie częstotliwości to jedno, ale co z rozmiarami tych tramwajów? Na 52 puszczają takie maleństwa, że na co dzień nigdy tą linią takie nie kursują - na pewno nie w porannym i wieczornym szczycie.
  • Odpowiedz
I oni chcą budować metro?

@vateras131: nie chcą, tylko zakompleksieni na punkcie metra mieszkańcy chętnie słuchają takich bajek, szczególnie przed wyborami. A potem już trzeba ciągnąć tę opowieść.
Tramwaj na Górkę Narodową był planowany w latach 50. XX w. Powstał dopiero teraz. Tyle w kwestii inwestycji.
  • Odpowiedz
@vateras131: w MPK od zawsze brakuje ludzi. Więc wystarczy, że kilkanaście osób weźmie wolne i już mają problem z obsadą. Po drugie MPK jak i Mobilis jest tylko wykonawcą, to ZTP odpowiada za organizację kursów i określanie jakie składy mają jeździć na danej linii.
  • Odpowiedz
a najlpesze jest to ze auta miejskiej spółki kopcą tak, ze trzeba za nimi jechać conajmniej ze 300m z tyłu albo od razu wyprzedzać

@kozabonzo: i pięknie korkują niektóre ulice. Na niektórych ulicach gdy jest korek, to od razu wiadomo, że gdzieś z przodu jedzie autobus, którego kierowca uznał za stosowne jechać 25 km/h, bo tak mu pasuje dojechać na przystanek. A że tamuje ruch na ulicy... ma to gdzieś.
  • Odpowiedz
@vateras131: jak byś zgadł, pa na to https://dziennikpolski24.pl/krakow-przebudowa-trasy-do-bronowic-znamy-szczegoly-organizacji-ruchu/ar/13499277 ten remont trwał 11 miesięcy. Dali zastępczą komunikację, ale 704 stała w wiecznym korku, przez te 11 miesięcy waliłem z buta do pracy 4 km w jedną stronę, a czasami rowerem. Co dzień byłem na tym placu budowy i o 7:30 żywego ducha nie było, a o 15:30 jak wracałem to zwijali już koparki xD Ja rozumiem, to znaczy nie rozumiem jak
  • Odpowiedz
uważasz, że pracownicy kmk nie zasługują na to, żeby spędzić wolne z dziećmi?

@pepedros: uważasz że kursy są pocięte żeby dać pracownikom urlopy na ferie z dziećmi ?
  • Odpowiedz
  • 3
@vateras131 ciekawiej było w 2022 jak w MPK brakowało kierowców. Oczywiście firma wprost się nie przyznała. Większość kursów które się nie odbyły nie były spowodowane korkami jak to MPK mówiło tylko tym iż nie miał kto do pracy przyjść i autobus stał na zajezdni zamiast wozić ludzi. Starano się tylko by na aglomerację wyjechały wszystkie autobusy na miasto nie koniecznie https://obserwatorlogistyczny.pl/2022/08/18/brak-kierowcow-uderza-w-transport-miejski-kryzys-w-krakowie/ w 2024 dokładnie 16 października wygrała przetarg firma mobilis gdzie
  • Odpowiedz
  • 2
@nairoht jako kierowca MPK prywatnie też wolę przesiąść się na samochód komunikacji używam max jak jadę lub wracam z pracy lub jak wracam z pubu po piwie ze znajomymi. Nie raz jak prowadzę te autobusy to współczuję ludziom, że im się chce zdecydowanie prywatnie wolę samochód. Cisza spokój, mam własną przestrzeń ze strefą komfortu plus jestem dużo szybciej niż komunikacją bo sobie omijam korki jak chcę.
  • Odpowiedz