Wpis z mikrobloga

#informatyka #siecikomputerowe #sieci #internet #it #pytaniedoeksperta

Hej. Czy istnieje jakiś #cebula sposób na zwiększenie zasięgu WiFi?

Otóż w wynajmowanym przeze mnie (i kilka innych osób) lokalu sieć WiFi przewidziana przez właścicielkę dla lokatorów jest skonfigurowana/rozplanowana tak, że w oddalonym o jakieś 10-15m od routera pokoju zasięg sieci ledwo dochodzi (jedna/dwie kreski), a w kolejnym, kawałek dalej nie ma już go wcale i nie ma żadnej opcji na pociągnięcie kabla ani przeniesienie routera gdzieś bardziej w centrum mieszkania (na tą chwilę znajduję się w pokoju innego współlokatora, z którym idzie się dogadać ale przez jego miłość do trunków procentowych i to, jak o--------a to strach go o cokolwiek poprosić).

Wiem, że istnieją repeatery ale takie sensowne, co najmniej WiFi 5 to koszt minimum 100 zł (mógłbym niby to wyłożyć, ale nie będę później latał za chłopem, by mi 50 oddał). Niby mam jeszcze swój stary routerek od Tendy (bodajże RX3) z opcją repeatera, jednak z uwagi na to, że lokator u mnie zza ścianą nie jest zbytnio techniczny to wolałbym, żeby wszystko hulało na jednym SSID, a z tego co widziałem, Tenda pozwala tylko stworzyć podsieć
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JuanPablitoSegundo_2137 mały repeater wpinany do gniazdka gdzieś po drodze na korytarzu czy coś to chyba najmniej inwazyjny sposób, na pewno asus miał takie małe ledwo wystające z gniazdek. Będzie inna sieć ale w czym problem
  • Odpowiedz
  • 1
@JuanPablitoSegundo_2137 możesz użyć jakiś mały repeater choć to może zadziałać, ale nie koniecznie. Druga sieć z osobnym SSID nie brzmi źle, przecież nikt Cię o to nie będzie oskarżał i nikomu nie musisz podawać danych do niej. Są też metody walki poza prawem jak wykorzystanie japońskich częstotliwości do których u nas prawa ma tepsa i jej następcy. Ale zastanów się też jakie masz odbiorniki czy nie używasz najtańszej karty sieciowej typu
  • Odpowiedz
Niby mam jeszcze swój stary routerek od Tendy (bodajże RX3) z opcją repeatera, jednak z uwagi na to, że lokator u mnie zza ścianą nie jest zbytnio techniczny to wolałbym, żeby wszystko hulało na jednym SSID, a z tego co widziałem, Tenda pozwala tylko stworzyć podsieć

@JuanPablitoSegundo_2137: mimo wszytko extender - bo w czym problem że będą dwie sieci? przecież to się tylko raz ustawia. Jeszcze możesz rozważyć "ethernet over
  • Odpowiedz
Wejdź na loombard.pl znajdź jakieś tanie routery mesh. Są zestawy 100-200 zł. Podepnij i zapomnij o problemie
  • Odpowiedz
to mam skoki pingu w stylu 25-100-250-spadek- 2-3 min spokoju-znowu

Ale na WiFi takie skakanie pingów nie jest jakąś anomalią, tym bardziej im bardziej zatłoczone otoczenie.

Poza tym jeżeli polegasz na routerze operatorskim, to na prawdę są nikłe opcje poprawy skaczącego pingu na kablu (np. SQM do minimalizacji bufferbloatu).
@JuanPablitoSegundo_2137:
  • Odpowiedz
@sirpingus: "otoczenie" zatłoczone jest tak, że to 6 piętro w bloku, w którym większość stanowią seniorzy a poza moją siecią widoczne jest 9 sieci, z czego main sieć routera operatorskiego, 2 podsieci które uruchomiłem (jedna only 5G, gdyż wierzyłem, że to będzie lepiej działać, a druga only 2.4G, bo moje DSi sobie nie radziło z mixed, jedna sieć rozdzielona (XXXXXX2.4G i XXXXXX5G), a reszty nie znam.
  • Odpowiedz
@sirpingus: jeżeli skakanie pingów nie występuje przy podłączeniu kablowo samego PC/laptopa do routera operatorskiego (jak nikt inny nie jest połączony po WiFi), to znaczy że skakanie pingów o którym piszesz nie ma związku z łączem jakie ISP dostarcza i routerem po którym to śmiga.
Żeby to dobrze zmierzyć, warto mieć dobry kabel i dobry sprzęt z kartą 1GbE. Trzeba upewnić się że zestawia z routerem Link 1GbE z full-duplex

Co mogę podsunąć
  • Odpowiedz