Wpis z mikrobloga

Jak jadano w przedwojennej Polsce? Cześć 1.
W samej Warszawie każdego roku (między 1919 a 1939 rokiem) działało około 900 punktów gastronomicznych.
Lokale były dzielone na tak zwane kategorie:
- Restauracje I-rzędne
- Restauracje II-rzędne
- Restauracje III-rzędne
- Oberże i gospody
- Lokale nocne ( z występami artystycznymi i dancingami)
- Kawiarnie I-rzędne
- Kawiarnie II-rzędne
- Cukiernie z wyszynkiem wódek
- Cukiernie bez wyszynku wódek
- Hotele prowadzone przez właściciela
- Hotele prowadzone przez dzierżawcę

A co można było zjeść w lokalu II-rzędnym na słynnym warszawskim Nowym Świecie? Zaprasza do stołu i zamawiania w barze Mars, Nowy Świat 24. Smacznego ;)

#historia #ciekawostki
galo86 - Jak jadano w przedwojennej Polsce? Cześć 1. 
W samej Warszawie każdego roku ...

źródło: 449788782_1010913670478630_4215580361771930912_n

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
Sam miałem takie hobby, że czytałem stare gazety na polonie ale niestety się nie przyjęło ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@ramotka: dopisałem w (), że chodzi o lata IIRP. Ta liczba się lekko zmieniała i wahała. Ale ich ilość była spora. Nawet w kryzysie gospodarczym utrzymywała ten poziom.
  • Odpowiedz
  • 1
@essla: każde hobby jest dobre, może warto do tego wrócić? Dawne gazety to bardzo ciekawy nośnik różnej maści wiadomości ;) Ja na podstawie gazet napisałem dwie książki.
  • Odpowiedz
  • 2
@galo86

No było dosyć fajne czytanie przedwojennych i starszych numerów codziennikow, nawet chwilę miałem stronę gdzie aktualny dzień odpowiadał artykułom z danego dnia x lat temu. No na wykopie się nie przyjęło, też nie widziałem większego ruchu z przeglądarek, ale tak żeby sobie poczytać co tam w kurierze codziennym to chyba wrócę ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz