Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pisze z prośbą o podpowiedź. Aktualnie jestem programistą, zarabiam dosyć przeciętnie jak na Warszawę tak jak to wykopali oceniły, około 20k na czysto ale zdarza się i 25. Chciałbym zacząć się przebranżowić, ale zostać na pułapie tych zarobków. Moje pytanie w jakich dziedzinach tyle wyciągnę, bez robienia studiów. Mam smykałkę z budowlanką i zaplecze finansowe aby kupić sprzęt, myślałem o systemach smartdom, elektryk. Czy ktoś się tym zajmuje i jest w stanie powiedzieć czy po zebraniu doświadczenia na działaności idzie na tym wyciągnąć koło 20 na czysto w pojedynkę? Oczywiście okolice Warszawy.

Odpowiadając. Czemu chce uciec z branży? Nie chce mi się już tego robić, sporo odłożyłem, mam wolną rękę.

#praca #pracait #nieruchomosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Chciałbym zacząć się przebranżowić, ale zostać na pułapie tych zarobków. Moje pytanie w jakich dziedzinach tyle wyciągnę, bez robienia studiów.

@mirko_anonim: Motywację rozumiem, wiele osób ma podobnie. Ale ciężko będzie tak z miejsca wskoczyć w nowa branże i tyle zarabiać. Budowlankę bym odradzał, była pompa ale nie wiadomo co dalej.

Ja rozwarzam renowację starych samochodów, ale to za kilka lat i na pewno nie będzie to moje główne źródło dochodu
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: kolega poszedł w elektrykę, smartdomy, ale ma doświadczenie i jakoś nic nie wspominał, że tyle wyciąga, działa sam.
Budowlanka zwalnia obecnie, ale jeszcze potrzebują elektryków. Spadną stopy, ceny materiałów to znowu się ruszy.
Taka praca to inwestycja, przez minimum rok to będziesz wyciagał na czysto pewnie 5k - 7k, potem więcej.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Otwórz warsztat samochodowy, najlepiej samochody amerykańskie bo coraz więcej ich, a mechaników ze świecą szukać. Wszyscy mechanicy w okolicy 3miasta (jest 3 na całą aglomeracje) mają w------e stawki i eldorado. Robią sobie urlopy na całe święta do 08.01, w wakacje zamykają cały warsztat na 3tyg i w------e mają.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim 20-25 na rękę, to jest obecnie stawka za którą 80 procent programistów dało by się posiekać - nawet w Warszawie. Jedyna słuszna droga to zacząć działać coś dodatkowego na boku co i ja jako cloud eng czynie - w razie niepowodzenia nadal masz pewną i niezłą kasę.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Warsztat samochodowy to dobry pomysł, tu też się świetnie czuje dzięki za podpowiedź. Wiadome jest że na początku 20k nie osiągnę ale myślę o perspektywie 2 lat aby dojść do takich kwot. Myślałem również nad montowaniem pomp ciepła, pieców gazowych oraz serwisem. Jestem ciekaw kolejnych podpowiedzi. @osiawoooo @peoplearestrange mam tyle od kilku lat ale wchodząc w dyskusję z innymi programistami na wykopku to raczej nadal
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeśli robisz 20-25 k na rękę miesięcznie i chcesz więcej, to może przekwalifikuj się na kasę w Biedrze? 30k na rękę luzem w takiej Warszawie, ale ciężko wejść od zera, próbuj bootcamp certyfikowany przez Jeronimo
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
samowystarczalny-filozof-33:

20-25 na rękę, to jest obecnie stawka za którą 80 procent programistów dało by się posiekać

@oslawoooo: to jest 120zl na godzine, nie przesadzasz? @katopa
Przeciez wiadomo ze podal stawke
  • Odpowiedz
No więc jakieś 30 Netto minimum żeby żyć jak biały człowiek z odrobiną urlopu na b2b i mieć te 20 do ręki. Chyba że na b2b się na urlop nie chodzi ;P
  • Odpowiedz