Wpis z mikrobloga

Tak sobie myślę… macie jakieś porady dot. cofania autem kombi bez czujników?
Głównie oto chodzi, aby nie walnąć w nic z tyłu. Wewnątrz widzę, że już na styk, wychodzę z auta i 0,5 metra wolnego xD
#motoryzacja
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ZielonyKciuk myślałem, że ludzie wyznaczają sobie jakiś punkt czy coś xD
Widziałem już te kamerki, różnica czasem w metrze od przeszkodzi lub już na przeszkodzie
  • Odpowiedz
  • 1
@DominiCanes właśnie tak robię, ale ostatnio ludzie patrzyli się na mnie jak na debila… chociaż wracałem ostatnio ze sklepu i jakiś Janusz passatem (tak b5 w kombi) z hakiem zaparkował dosłownie 3-4 cm od mojego zderzaka, ciekaw byłem czy poczuł że stoi drugie auto czy na czuja po prostu xD
  • Odpowiedz
@kiupik Ja jak parkuje tyłem obok auta z ciemnym lakierem to czasami sobie spoglądam przez szybę czy moje auto odbija się w lakierze auta obok i na tej podstawie potrafię ocenić ile mi jeszcze brakuje żeby nie cofnąć za mocno :) A tak naprawdę trzeba parkować, parkować i parkować. W końcu wyczujesz auto i jego długość :) (psssttt… są na Ali też chińskie czujniki cofania i wcale nie są złe. Montowałem
  • Odpowiedz
@kiupik: możesz wychylić się przez drzwi i tak cofać, możesz wysiąść i zobaczyć ile mniej więcej obrotów koła możesz jeszcze cofnąć
możesz zamontować czujniki. kosztują poniżej 100zł, z racji że prąd bierzesz ze wstecznego to banalne podłączenie bo i dwie pieczenie na jednym ogniu. Jedynie zderzak przydało by się zdjąć a w zależności od auta może to być problematyczne czy czasochłonne.
  • Odpowiedz
@kiupik 1.Nie przejmować się innymi ludźmi, wychodzić i patrzeć, czasami taniej wyjdzie.
2. W czasie parkowania obniżyć prawe lusterko żeby lepiej było widać dół tyłu samochodu.
3. Światła obrysowe są bardzo przydatne.
4. Zapalone tylne światła też pomagają odbijając się od przeszkody.
5. Ćwiczyć, Ćwiczyć i jeszcze raz Ćwiczyć.
  • Odpowiedz