Wpis z mikrobloga

• 14
Jeszcze trochę i wyjdzie na to, że dla wyborców Trumpa najlepszą opcją byłby prezydent Bernie.

@Al-3_x:

Oczywiście, żę tak - MAGA amerykanie to w większości ludzie, którzy najbardziej benefitują z programów socjalnych. Zostali ogłupieni gadaniem Trumpa, że cła i robienie gały miliarderom jakoś im pomoże i taki efekt. Biednyś boś głupi, głupiś boś biedny - muszą sami się przekonać o tym na własnej skórze i zdać sobie w końcu sprawę
  • Odpowiedz
@Need magowcy to odpowiednicy naszego betonu pisowskiego, a pisowcy to socjaluchy najgorszego sortu, którzy najchętniej chcieliby powrotu do PRLu tylko takiego trzymającego z Kościołem.
  • Odpowiedz
@Al-3_x:

Jeszcze trochę i wyjdzie na to, że dla wyborców Trumpa najlepszą opcją byłby prezydent Bernie.

no byłby, gdyby demokraci nie uwalili jego kandydatury w 2016 i 2020 to w obu wypadkach by wygrał i nikt by dziś o trumpie nie pamiętał ale robienie laski miliarderom było ważniejsze
  • Odpowiedz
@Al-3_x @ShadyTalezz Bernie w przeszłości głosował nad rozszerzeniem właśnie tego programu, więc w tej krytyce jest tak wiarygodny jak PiS u nas ze swoimi postulatami o suwerenności i imigracji. Zwykły populistyczny take.
Elon Musk pisał, że ten program musi zostać zreformowany, by nie można było go nadużywać w taki sposób jak dziś, że sprowadza się po prostu tanią siłę roboczą, tylko po to by biznes mógł zaoszczędzić na pensjach dla
  • Odpowiedz
@AndrzejBabinicz:

Bernie w przeszłości głosował nad rozszerzeniem właśnie tego programu

nie jest to prawda, łyknąłeś jakiegoś fejka.

Bernie od kilkunastu lat nieustannie krytykuje ten program - co nie znaczy, że jest przeciwnikiem migracji, po prostu migracja powinna być skonstruowana tak, żeby nie wywierać negatywnej presji płacowej tj. jasne warunki pracy, umowy o pracy, jasna ścieżka do obywatelstwa i legalizacji pobytu itd.
  • Odpowiedz
@AndrzejBabinicz:

rzeczywiście teraz doszukałem i mój błąd - widocznie to ja łyknąłem dezinformacje ostatecznie to poparł pomimo wyrażania obaw, głównie ze względu na resztę zapisów - uznając to za krok w kierunku kompleksowej reformy imigracyjnej, co do samych H1-B nieustannie był krytyczny:
https://www.computerworld.com/article/1367869/bernie-sanders-h-1b-skeptic.html?
https://www.computerworld.com/article/1359058/10-us-senators-seek-investigation-into-h-1b-driven-layoffs.html
  • Odpowiedz
lewicowa gospodarczo.

@Lysandros:

I dlatego zostanie to ukrócone, bo zaczynają zdawać sobie sprawę z istnienia klas i tego do jakiej klasy należą, ale i tak w amerykańskim myśleniu jest bardzo silne przekonanie i niechęć europejskich rozwiązań. Najbardziej są skłonni oczywiście do europejskiej służby zdrowia, ale co do reszty to już nie bardzo.

Korporacje żyłujące ludzi przecież widzą w tym olbrzymie niebezpieczeństwo, bo jak znowu na sztandary wlecą hasła pokroju we
  • Odpowiedz