Aktywne Wpisy

stuparevic +630

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Lolenson1888 +65
Czy na wykopie szanuje się kefir?
- Smaczny i pożywny
- Nadaje się do wszystkiego - i do owsianek, i jako polewa na naleśniki
- Obniża poziom cukru, bogaty w wapń
- Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum to najlepsze co możesz wpuścić do swoich jelitek
#kefir #bojowkakefiru #jedzenie #takaprawda
- Smaczny i pożywny
- Nadaje się do wszystkiego - i do owsianek, i jako polewa na naleśniki
- Obniża poziom cukru, bogaty w wapń
- Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum to najlepsze co możesz wpuścić do swoich jelitek
#kefir #bojowkakefiru #jedzenie #takaprawda

źródło: 3DA1D8C4-DD98-4121-AB1C-D1F1DD3251FD
Pobierz
To że znajomi i rodzina, często kawosze z nawet kilkudziesięcioletnim stażem, wywalają gały jak widzą ekspresso i walą jakieś komentarze typu "a coś ty zrobił za kawę?! Przecież tu jest jeden łyk 🤣" to biorę poprawkę, że to mała próba i mogę żyć w bańce.
Ale że w dużych kawiarniach często nie ogarniają co to jest to mnie dziwi. I to nie mówię o jakiś cukierniach, gdzie stoi sobie ekspres automatyczny DeLonghi z mediaexpert i pani w przerwach od wydania ciast i drożdżówek wciska program na ekspresie, tylko o miejscach które specjalizują się w kawie, stoją porządne 9 barowe ekspresy za grube pieniądze a filiżanka ekspresso kosztuje po 12 zł. I w takich miejscach pracownicy często o ile z samym ekspresso raczej problemów nie mają, to na przykład jak mówię doppio to już się zaczynają schody - "podwójne ekspresso pan chce czy co?", "to mam panu ekspreso dwa razy zrobić?", "ale jakie to doppio?".
Raz mi chłop właśnie tak zapytał jakie doppio, ja zmieszany mówię, że doppio, normalne, zwykle a on dalej - "ale jakie, białe, czarne?". Ja zdziwiony mówię, jak białe doppio? Po prostu zwykle. No i chłop mi przynosi za chwilę jakiś pół litrowy kubek kawy po brzegi xD
Pytam się go czy to jest doppio? A on "u nas tak wygląda doppio" xD Mówię mu, że to nie jest tak, że u nich jakoś wygląda, bo to jest standard, doppio ma około 70ml i jest to podwójne ekspresso xD Wtedy załapał i pyta się "to pan chce ekspresso?" Mówię, że tak, podwójne - czyli doppio. Wymienił mi to, to była duża kawiarnia, zapłaciłem chyba z 17 zł za to doppio, więc chyba powinien pracownik ogarniać chociaż nazewnictwo kaw.
#kawa
Przecież to jest totalna podstawa, serio bronisz tego, że w miejscach gdzie wołają po kilkanaście złotych za 70ml kawy pracownik nawet nie zna podstawowych nazw towarów jakie sprzedaje?
A jak zamawiasz latte macchiato, to jak nie wleją ci mleka w odpowiedniej kolejności, to też robisz wykład o warstwach, historii włoskich pasterzy i tym co latte znaczy w Mediolanie?
Problem nie jest w nazwie doppio tylko w tym, że masz jakiś wewnętrzny obowiązek testowania obsługi jak baristycznego Sokratesa. Serio, 12 zł za kawę i chcesz za
@krucjan:
Więc powiedz po prostu "podwójne" a nie "doppio".
@Alzena: praktycznie każdy w branży mówi 'podwójne espresso, doppio mówią tacy kawosze co spróbowali przejaranej robusty o nutach popielniczki z u-------o ekspresu w neapolu i teraz 'doppio prego pronto gracie A BO WE WŁOSZECH'
Oczywistym jest, że sprawdzam w