Wpis z mikrobloga

Dokupione znowu, jak od ładnych prawie 7 lat co miesiąc lub czasami kilka razy w miesiącu.

Największe przeszkody w byciu HODL-erem (początkujących) to:

- fałszywi doradcy (często rodzina, koledzy, bliscy znajomi), którzy twierdzą, że BTC do scam, bańka itp. oni nie chcą, abyś robił HODL, bo boją się, że zostaniesz bogaty i im odjedziesz, zobaczą dopiero jakimi są biedakami i będzie im źle, to czysta zawiść

- "spece" od analizy technicznej (która nigdy nie działała i nie ma prawa działać), analitycy, "profesjonalni" doradcy itp. garstka nieudaczników u których analiza wsteczna zawsze skuteczna, zazwyczaj na średniej krajowej albo może 2-3x więcej, ale lubią wczuwać się w role, rysować kreski i być takim wróżem ze szklaną kulą dla chłopów, oni też setki razy przewidywali koniec BTC, spadki, besse itp.

- strach przed utratą dużej części środków, niestety, ale w początkowej fazie 2-3 lata musisz mieć jaja, zanim pociąg z twoimi pieniędzmi odjedzie na poziomy milionów złotych będziesz wątpił w BTC jak św. Piotr w Jezusa, wiele razy. Kohones to jedna z najważniejszych rzeczy HODL-era

- czas, tak - jest on twoim sprzymierzeńcem i wrogiem zarazem, wiesz, że musisz czekać na swoje bogactwo, mało jest ludzi cierpliwych, każdy by chciał tu i teraz, na kredyt, na dźwigni x125, bogactwo w miesiąc, nie ma tak łatwo i nigdy nie było. Musisz być cierpliwy i wiedzieć, że BTC to inwestycja nie na miesiąc czy rok, w to idzie się na 10 lat i więcej. Ja sam nie planuję sprzedawać BTC za wcześniej niż kolejne 10-15 lat, a i tak wszystkiego nie będę sprzedawał

#bitcoin #kryptowaluty
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@koniecjestbliski: A teraz dochodzi następny problem wypłata środków. Sporo banków zaostrza politykę dotyczącą wpływu środków z krypto, więc trzeba komponować i wiedzieć co się robi.
  • Odpowiedz
@jegertilbake: @MxS89x U mnie mBank za każdym razem gdy kupuję Bitcoiny przez CC to blokuje mi tą kartę. Muszę dzwonić, mówić, że to ja robiłem tą transakcję i dopiero wtedy JEDEN RAZ przechodzi. I tak za każdym j-----m razem.
  • Odpowiedz
@jegertilbake: Legalnie czy nie legalnie. Pieniądze na koncie nie są Twoją własnością. Masz do nich tylko roszczenie. Tak więc oni mogą i to robią. Blokują środki i tyle. To jest pokłosie polityki UE i PL, która pod przykrywką "walki z brudnymi pieniędzmi" coraz mocniej kontrolują nasze wpływy i wydatki.
  • Odpowiedz
@koniecjestbliski

oni nie chcą, abyś robił HODL, bo boją się, że zostaniesz bogaty i im odjedziesz, zobaczą dopiero jakimi są biedakami i będzie im źle, to czysta zawiść

Dzięki BTC jesteś już ustawiony na kilka pokoleń do przodu?
  • Odpowiedz
@koniecjestbliski: TA pozwala zwiększyć prawdopodobieństwo powodzenia trejdu, bo to samonakręcająca się przepowiednia. To tylko narzędzie, trzeba wiedzieć jak/kiedy używać, szczególnie w krótkim terminie, gdzie fundamenty nie zdążą się zmienić
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz: Może jestem, a może nie jestem, dlaczego o to pytasz?

Nie wiem o co ci chodzi, pisząc, że nikt tak nie robi. Zaczynając przygodę z HODL kurs zazwyczaj jest bardzo długo blisko kursu w którym go kupowałeś, często można mieć +30% albo -50%. Po paru latach robimy choćby te 200-300% zysku i HODL oraz DCA jest dużo łatwiejsze, bo wiesz, że to dobry wybór i liczy się cierpliwość.
  • Odpowiedz
@derivatives: Nie wiem o jakim trejdzie piszesz, trejdowanie (buy&sell) to h----d. Jedyne trejdy jakie robię i wielu tutaj to dokupowanie kolejnych BTC, bez względu na cenę i formację chorągiewki, misia czy innego head&shoulders
  • Odpowiedz
skoro tak twierdzisz, to lepiej faktycznie zostań przy samym inwestowaniu

@derivatives: No ty lepiej też. Jeśli AT to samospełniającą się przepowiednia to wszyscy ludzie by zarabiali, a zysk byłby generowany z powietrza. To wasze chłopskie rozumowanie jest absurdalne dla każdego kto splamil się podstawami statystyki.
  • Odpowiedz