Wpis z mikrobloga

#zegarek #zegarki #zegarkiboners

1. Czy jest sens sprawdzać co „siedzi” w zegarku ~10k?

Czy kupując jakiś podstawowy model Longinesa albo Tag Heuera lepiej zrobić research jaki mechanizm jest użyty czy szczerze mówiąc nie ma to większego znaczenia dla zwykłego użytkownika?

2. Bardziej patrzycie na zegarkowy prestiż marki, historie i parametry mechanizmu czy na wygląd?

Przykładowo w podobnej cenie są proste Longinesy które zawsze uważałem za dość wysoko pozycjonowane i Certiny które (może niesłusznie) kojarzą mi się gorzej ale nadrabiają designem.

Co lepsze?

• Prostszy ale uznanej marki 73.9% (17)
  • Bardziej „szałowy” ale mniejszych producentów 26.1% (6)

Oddanych głosów: 23

• 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Grzesiok: sens to jest kupić kwarcowego seiko za 2k
wszystko inne to kwestia indywidualnego podejścia do tego "męskiego" tematu - czy to jakość materiałów, czy jakość wykonania widoczna tylko pod mikroskopem, czy świadomość mechanicznego mechanizmu, czy świadomość lepszego mechanicznego mechanizmu (choć zawsze gorszego niż najtańszy kwarc), historia marki, historia modelu itepe. Sport dla ludzi nie mających co robić z kasą. I najfajniejsza męska biżuteria.
Sam zacząłem 2 lata temu od
  • Odpowiedz
  • 3
@niegwynebleid:

Problem że nie jestem fanem Seiko, grand Seiko, orient, orient Star. Nie leżą mi chociaż orient Bambino miałem i był świetny.

Chyba właśnie wszystko rozbija się o to indywidualne podejście i zaczynam myśleć że nie ma co skupiać się tak bardzo na firmie, a konkretnie upatrzyć ładny
Grzesiok - @niegwynebleid: 

Problem że nie jestem fanem Seiko, grand Seiko, orient, ...

źródło: Ball-NM2080D-LL2J-IBE

Pobierz
  • Odpowiedz
@Grzesiok: nie ma sensu co w środku. Jak cię to nie kręci to większe znaczenie ma już gwarancja + ewentualnie rezerwa chodu jak automat (jak zegarki w rotacji to ta rezerwa o dupę rozbić).
te Balle to najlepsze co w sobie mają to tryt, a tak to mnie nie kręcą, ale każdy ma swój gust.
do koszuli to teraz nawet nurki i inne chrono przejdą. Czasy się zmieniły
  • Odpowiedz
@Grzesiok: Jeśli chodzi Ci o analizę pod kątem dokładności, to szkoda czasu - tylko kwarc, albo automat sterowany kwarcowo czyli Spring Drive od Grand Seiko. Różne mechanizmy mają różną dokładność i różnie są pozycjonowane - COSC to certyfikat dokładności, bla bla marketingowy bełkot, so much werk. Powiedzmy sobie to wprost: dzisiaj noszenie zegarka nie ma praktycznego wymiaru, to jest biżuteria! Codziennie nosisz telefon, a tam masz dokładniejszy zegar. Kupuj to
  • Odpowiedz
  • 2
@niegwynebleid: dzięki za info. Poczytam jeszcze.

@77adam Tak jak sam napisałeś - to biżuteria :) dokładność mnie mało obchodzi. Nawet jedno wskazowkowy mógłby być byle ładny :)
Venezianico fajne.

Dałeś mi do myślenia :)
  • Odpowiedz
@Grzesiok: to ja jeszcze podam, że prawdopodobnie w tej okolicy cenowej będę ścigał Fortisa F-41. Zarówno jakość jak i historia (urban gentry na yt). Na dolińskim można z góry ponegocjować na czacie dość radosne obniżki.
A z mikrobrandów takiego GADA można zobaczyć Erebus Ascent od youtubera Jodiego z JOMW
  • Odpowiedz
@Grzesiok: która niszowa? Erebus? W tej cenie nigdzie nie pozycjonujesz tylko kupujesz oczami i masz pewność cena/jakość. A jak się zepsuje to zegarmistrz wymieni cały mechanizm za czapkę gruszek bo w środku NH35.
To właśnie takie balle czy inne orisy czy longinesy nie wiadomo gdzie wsadzić w rankingach by były warte swojej ceny. Bo już wyżej latające tudory, omegi i inne to widać po cenach odsprzedaży. A kupisz longinesa i
  • Odpowiedz
@Grzesiok: ja tylko przez neta i tak jak pisałem na razie dużo chińskich cudów i seiko bo wiele seiko jest fajnych i ciekawych.
seiko dorwałem z timetrendu, kilka z amazona, jedno z jomashop
citizena też z amazona
san martiny z ali i official
a chińczyki to z ali (nigdy żadnych problemów)
aaaa, właśnie - przymierz sobie jeszcze Tissot PRX bo to największy hit ostatnich lat.
  • Odpowiedz
@wredny_bombelek: SPB213J1
timetrend chyba
mieli go w outlecie za - 40% a przy okazji promki im się pomyliło i pozwolili na extra 20%
także 3100 wyszło xD
na zimę przez niego wypadło mi wszystko inne z rotacji. W lecie wrócę do willardów i innych promasterów, ale jestem team biała tarcza i jestem już pewien, że seamaster 300m w bieli to mój top na resztę życia.
  • Odpowiedz
Jeśli chodzi Ci o analizę pod kątem dokładności, to szkoda czasu - tylko kwarc, albo automat sterowany kwarcowo czyli Spring Drive od Grand Seiko

@77adam: Automaty wcale nie muszą być niedokładne (i to nawet te bez COSC). W moim ML Aikon Automatic mam teraz opóźnienie o 20s, a już nie pamiętam ile tygodni temu korygowałem czas (ale dbam o to, żeby na noc odkładać zegarek z tarczą w pozycji poziomej).

a jak
@Flavius_Claudius_Iulianus +1
@roman_erotoman:
- Na Chrono niektóre niby są zweryfikowane. "Niby" bo nie wiem jak to wygląda. Ja jednak wolę salony - 100% pewności i gwarancję rejestrujesz na siebie.
- Salon, wg mnie 10% to absolutne minimum do urwania, a maks 25%. Ja jestem w jednym miejscu stałym
FlaviusClaudiusIulianus - >Jeśli chodzi Ci o analizę pod kątem dokładności, to szkoda...

źródło: dolinski

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Flavius_Claudius_Iulianus: Ale stacjonarnie? Mierzyłem Balla w (już mi się mylą te sklepy) Jubitomie i nawet nie spytałem czy da się coś urwać ( ͡ ͜ʖ ͡)

Edit. Widzę za to całkiem dobre wyprzedaże na końcówki kolekcji w niektórych sieciach
  • Odpowiedz
@Grzesiok: BALL załatwiony przez neta. Znalazłem ten sam model (cena -21%) u tego sprzedawcy w innej wersji i poprosiłem o podobny rabat. Odpowiedź przyszła po ok. 5 minutach (w niedzielę ( ͡ ͜ʖ ͡)). Doliński też przez neta. Kupiłem ML i zapisałem się jako stały klient. Potem na Longines'a miałem rabat 20% ot tak. I właśnie z Longines'em byłem w salonie Jubitomu (stacjonarny). No i
  • Odpowiedz
  • 0
@Flavius_Claudius_Iulianus: super wieści. Teraz muszę tylko przetrawić w głowie, bo podoba mi się Ball, podoba mi się jeden model Certiny i podoba mi się jeden niemiecki jednowskazowkowy zegarek.

Do tego zawsze miałem sentyment do Tag Heuerow i Longinesow.

Który sobie sprezentować-będzie trudna decyzja ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
Który sobie sprezentować-będzie trudna decyzja ( ͡ ͜ʖ ͡)

@Grzesiok: Ja już mam "harmonogram" dalszych zakupów. BALL mnie nie urzeka specjalnie, natomiast model który zamówiłem posiada komplikację, obok której nie mogłem przejść obojętnie. Jak przyjdzie, to się pochwalę na tagu, ale uprzedzili mnie, że czas dostawy to ok. 2 miesiące (+/- 2 tyg. ( ͡° ʖ̯ ͡°)). I jak już go
  • Odpowiedz