Wpis z mikrobloga

@innv: Dużo osób uważa że jak ETF to już inwestowanie pasywne i tylko liczy się kasę co roku, a te mityczne 7% to wręcz pewniak. A później ktoś zdziwiony, że to jednak potrafi spaść
  • Odpowiedz
@mikson123:
Bo zdecydowana większość ludzi traci kase na giełdzie wybierając indywidualne papiery a pakowanie forsy w s&p500 to popularna metoda na oszczędzanie kasy na emeryturę w stanach od nastu lat, jak nie dłużej. No i historycznie się sprawdza, nawet jak były słabe okresy.
  • Odpowiedz
@mikson123: wystarczy dwa lata hossy i już myślą, że będzie zawsze rosło po 30%. Ja osobiście wolę inwestować w pojedyńcze spółki, bo mogę zanalizować co tam się dzieje, jakie są perspektywy i na podstawie tego podejmować dalsze decyzje. A jak kupisz taki ETF i rynek spadnie np. 30% to co zrobisz? Szeroki rynek dużo trudniej się analizuje niż pojedyńcze spółki.
  • Odpowiedz
@MichauDelendaEst: jak moje indywidualne pewniaczki oberwią to spojrzę na raporty, zanalizuję sytuację wokół spółki i jeśli nie będę dalej widział żadnych zagrożeń fundamentalnych to nie ma powodu do sprzedaży. Nawet jak kurs spadnie, a spółka sobie dalej dobrze radzi to co roku będzie wpadać wysoka dywidenda. A jak mój ETF oberwie 30% to skąd mam wiedzieć czy nie sprzedać, bo czeka nas dekada bessy i nie odbije przez kilkanaście lat,
  • Odpowiedz
@bart40404:

A jak mój ETF oberwie 30% to skąd mam wiedzieć czy nie sprzedać, bo czeka nas dekada bessy i nie odbije przez kilkanaście lat, a przez ten czas więcej zarobię nawet na lokacie?

W szerokie ETFy inwestuje się długoterminowo, na tyle, że dekada bessy jest do przeżycia bo w założeniu potem będziesz miał odbicie które to wynagrodzi.
  • Odpowiedz
@Wujek_McKwacz: jak ktoś chce bardzo dywersyfikować to faktycznie lepiej żeby kupił ETF. Przy dywersyfikacji na kilkadziesiąt spółek w portfolio to obserwowanie sytuacji w spółkach staje się bardzo pracochłonne. Przy więcej niż kilkanaście spółek rozważyłbym już przerzucenie się na ETFy.
  • Odpowiedz
@bart40404: pozwolę sobie wkleić https://blogi.bossa.pl/2022/01/02/wykres-dnia-co-dziesiata-spolka-jest-super-zwyciezca/

Historyczne dane z rynku akcyjnego pokazują, że skoncentrowany portfel przy braku realnych umiejętności selekcji spółek wyraźnie zwiększa szanse na uzyskanie wyników gorszych od rynku i tworzy całkiem realne szanse na bezwzględną stratę z inwestycji.

tak naprawdę, uważam że inwestowanie tylko w 3 spółki za bardziej ryzykowne niż index, a niekoniecznie musi przynieść więcej korzyści.
  • Odpowiedz