Wpis z mikrobloga

Mirasy wspomóżcie bo już dostaje jebla z tą konfiguracją. Mieszkam w kartonowym bloku stąd żeby nie triggerować sąsiadów wybór padł na gitare elektryczną. Do tego wpadł interfejs (M-Audio Solo) tak aby móc pograć we względnej ciszy na słuchawkach. Tylko teraz mam taki problem, jak to pospinać żeby miało ręce i nogi.

1. Czy jest możliwość grania i słuchania jednocześnie przez interfejs? Nie chce za każdym razem nagrywać, zapisywać tych tracków itp. Nie mogę dojść jak to skonfigurować, a chciałbym po prostu słyszeć LIVE to co gram - gitara jest podłączona do interfejsu, interfejs poprzez usb do kompa, a ściągnąłem sobie oprogramowanie Reaper. Jak wepnę słuchawki do interfejsu w output, to czy mam włączoną opcję Direct czy USB nie słyszę tego co gram, dopiero jak nagram i odtworzę (gitara normalnie jest wykrywana w programie, da sie ją nagrać i odsłuchać po wyeksportowaniu pliku)

2. Da sie jakoś skonfigurować elektryka tak żeby grał podobnie jak akustyk? Może potrzebny jest jakiś inny intefejs, mixer, cokolwiek jak to się nazywa? Chodzi mi o sposób gry ciągły tj góra, dół, zamiast pyknąć pojedynczo tylko przy zmianie akordu (przykład czego chce się nauczyć -> https://www.youtube.com/watch?v=YirmKgJ0h44 ). To jest wgl możliwe na elektryku?

Chciałbym po prostu nauczyć się grać jakieś proste piosenki (jakieś dżemy, róże europy, teraz w kursie mam horse with no name), ale utknąłem na tej konfiguracji i nie wiem jak to ustawić pod siebie (i czy to jest w ogóle możliwe)

#gitara #gitaraelektryczna
vipvv - Mirasy wspomóżcie bo już dostaje jebla z tą konfiguracją. Mieszkam w kartonow...
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Noicozezebowniema: podziękował :D teraz jeszcze powalcze z delayem, bo z tego co widzę na na bezprzewodowych słuchawkach jest dosyć spore opóźnienie, pewnie trzeba będzie po kablu ogarnąć, chociaż dziwne troche bo jeśli dobrze rozumiem to można wpiąć słuchawki w to wejście po prawej stronie i powinno też działać (bo u mnie coś nie teges, pewnie muszę w konfiguracji pokopać)
vipvv - @Noicozezebowniema: podziękował :D teraz jeszcze powalcze z delayem, bo z teg...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@vipvv: Możesz osiągnąć zbliżone brzmienie do akustyka, ale nigdy to nie będzie takie piękne brzmienie gitary akustycznej, więc polecam po prostu sobie kupić gitarę akustyczną. Przy okazji wytrenujesz rękę, bo wg. mnie na akustyku gra się jakoś 5x ciężej niż na elektryku (dużo większą siłę trzeba przyłożyć, żeby zabrzmiała czysto), ale za to brzmienie rekompensuje wszystko. Co do równoczesnego grania i słuchania to tak jak napisałeś, musisz wpiąć słuchawki do
  • Odpowiedz