Wpis z mikrobloga

Jak najprościej zacząć tworzyć smart home w wersji offline? Jakaś bramka zigbee czy może stawiać jakiś komputerek serwer do wyizolowanej sieci lokalnej? Bo w sumie nie do końca ogarniam jak to działa.

Proszę o protipy i co kupić na początek elo

#smarthome #zigbee #komputery #informatyka
MlCHAU - Jak najprościej zacząć tworzyć smart home w wersji offline? Jakaś bramka zig...

źródło: smart home xD

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MlCHAU: według mnie zigbee, to jest osobna bezprzewodowy protokół komunikacyjny i nie ma wpływu na działanie tcp/ip. Jak ci padnie router w domu czy coś to nadal działa ci sterowanie żarówkami ze switchy.
  • Odpowiedz
A dokładniej
https://www.home-assistant.io/
/
Bramka Zigbee- (koordynator) jakaś sprawdzona i popularna np. ** ConBee_II
I od razu przejść na
Zigbee2MQTT**

Jak do mieszkania wystarczy Raspberry PI, jak do domu raczej coś modniejszego zwłaszcza jak planujesz integracje kamer z HA , wiele integracji a apetyt rośnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@MlCHAU: Ja poszedłem w używkę typu mikro-PC (teraz mam Asusa który już chodzi, ale w szafie jest intel NUC bezwentylatorowy, jak trochę ogarnę na pierwszym - to dotknę trugiego). Ponieważ nie chcę na tym samym kompie robić piętnastego w domu dysku sieciowego NAS ani podobnych cudów to zdecydowałem się na instalację systemu (HA OS) na dysku SSD. Za radą kumpla poszedłem w Zigbee - konkretnie "SONOFF ZB Dongle-E Zigbee 3.0
  • Odpowiedz