Aktywne Wpisy

maybe +128
Mirki, "fachowcy" kładli mi listwy przypodłogowe. Generalnie wyszło super, no ale - narożniki - zdjęcia w komentarzach. Mówili, że się nie dało tego materiału równo ściąć na 45 stopni i żebym sobie zamówił zaślepki, bo tak będzie lepiej wyglądać. Sęk w tym, że producent nie oferuje do tego konkretnego modelu zaślepek. Jakieś pomysły, jak to zamaskować? Kleili Mamutem, więc raczej nie oderwę. Myślałem wypełnić luki Mamutkiem, wygładzić go jak wyschnie i nakleić
źródło: IMG_4496
Pobierz
KjatanSveisson +79
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Mam taką hipotezę, że orzeł wydziobywujący Prometeuszowi wątrobę jako kara od Zeusa za kradzież ognia i podarowanie go ludziom (żeby mogli m.in. gotować jedzenie) jest alegorią tego, że gotowanie jedzenia niszczy enzymy w nim zawarte (enzymy są z białek, a białko zaczyna ulegać denaturacji w temp 42+*C, a w 60 stopniach enzymy są już kaput). Przez zabicie enzymów w jedzeniu organizm musi wyprodukować ich więcej do strawienia pokarmu (niż zużyłby przy jedzeniu na surowo, bo enzymy w surowym jedzeniu pomagają w trawieniu), więc wątroba która m.in jest odpowiedzialna za produkcję enzymów trawiennych z każdym zjedzonym ugotowanym pokarmem ciutkę się zużywa, stąd porównanie do zjadania jej przez orła.
Dobrze kombinuję? xD
No wiem, że lepiej by pasowała trzustka, ale trzustka nie ma takiego high-regena jak wątroba xD
#mitologia #mitologiagrecka #zdrowie #witarianizm #niewiemjaktootagowac