Wpis z mikrobloga

Mam do was dwa pytania Mireczki:

1. Chcę zakupić smartfona. Wcześniej wahałem się między iPhone5, Nexus 5 i Lumią. Tego ostatniego już odrzuciłem. Teraz tylko muszę wybrać, czy iOS, czy Android? Co przemawia za jednym i za drugim? Nie tylko pod względem systemu, ale także samego urządzenia.

Grać na nich zapewne dużo nie będę. Jak już to tylko na kiblu, czy w autobusie. Znaczenie ma dla mnie bardziej bateria, jakość wyświetlacza, szybkość, wygoda użytkowania i jakość wykonania.

Dodam, że nigdy nie miałem urządzenia z Androidem. Od 3 lat mam iPoda Touch 4, więc iOS znam, ale tylko do iOS 6. Siódemki nie znam.

2. Do obu tych smartfonów wchodzą micro SIM, jeśli się nie mylę? Nie chcę zmieniać numeru. Czy jak pójdę do Plusa, zrobią mi oni taką kartę micro SIM z moim starym numerem? Kosztuje to coś? Ile będę musiał na to czekać?

#ios #android #nexus #nexus5 #iphone #iphone5 #smartfon #pytanie
  • 42
@PanBulka: Kartę sim na micro sim w dowolnym serwisie Ci przytną. Jak się nie boisz to znajdziesz w necie szablon wg którego sam możesz to zrobić nożyczkami. Co więcej, w serwisach mają do tego specjalne wycinarki więc oddają też ramkę, która pozostaje po wycięciu i dzięki temu możesz potem złożyć wyciętą kartę w całość z ramką i wsadzić do telefonu, który obsługuje tylko normalne sim.
@PanBulka: Dla mnie ekran iphona jest zdecydowanie za mały, ta jedna rzecz go przekresla. Cała reszta jest porównywalna i liczy się kwestia gustu i przyzwyczajenia. iOS7 jest schludniejszyi sprawia wrażenie lżejszego od poprzedniej wersji. Ja bym brał nexusa, głównie ze względu na to, że lubie androida i wolę większy ekran. Jeśli znasz i lubisz iosa i nic Ci w nim nie brakuje, to na Twoim miejscu wziałbym iphona. No chyba, że