Wpis z mikrobloga

@too_late_to_be_true: akurat Glapa za mało i za słabo podnosił stopy ale kasę do obiegu i inflację monetarna spowodował rząd zaciągając pożyczki i kredyty COVIDe przy aplauzie opozycji i wyciu że za mało pompują pustej kasy w gospodarkę, teraz się dostali do władzy i poprawiają te "błędy" 200mld deficytu z kredytu leci zapnijcie pasy
  • Odpowiedz
@deletenomads: @regularne_ekspresje: Dokładnie tak, siła nabywcza pieniędzy nie zniknęła ot tak, przepłynęła do innych aktywów dzięki polityce fiskalno-monetarnej rządu

@statystyczny_yt: To jest wina prof. Glapińskiego: NPB ma taki slogan: "Dbamy o wartość pieniądza" - nie jest to chwyt marketingowy, konstytucja stawia przed NBP nadrzędny cel dbania o wartość waluty (bez wyjątków).

Kiedy w 2020 r. Morawiecki zwiększył deficyt Państwa do ponad 8% PKB (oficjalnie, nieoficjalnie więcej),
  • Odpowiedz
@too_late_to_be_true: Obawiano się "gniewu ludu", bo wzrost rat = wzrost niezadowolenia, zbliżały się wybory (stąd też decyzja z d--y o obniżeniu stóp przed wyborami). Glapiński realizuje politykę PIS, nie jest niezależny i przez to niestety dostaliśmy po dupie. Żałuję, że pełowcy nie mieli jaj, by postawić tego gościa przed trybunałem, słusznie zresztą, za realizowanie partyjnych interesów i działanie na szkodę obywatela.
  • Odpowiedz
ałuję, że pełowcy nie mieli jaj, by postawić tego gościa przed trybunałem, słusznie zresztą, za realizowanie partyjnych interesów i działanie na szkodę obywatela.

@Yuri_Yslin: ja jeszcze troche mam nadzieje, że po zmianie prezydenta zadzieją się jakieś wyroki. Nie jest to ogromna nadzieja, ale gdzieś tam się tli.
  • Odpowiedz
@regularne_ekspresje: Pieniądze które miałeś na koncie wyparowały, i pojawiły się w kieszeni tego kto prowadził dodruk.

@Yuri_Yslin: Problem w tym, że stawianie Glapińskiego przed trybunał mogłoby więcej smrodu narobić, bo inwestorzy by się wystraszyli. Za to liczę na to, że tym razem nie będzie taryfy ulgowej i pełowcy zabezpieczą kraj skutecznie przed wariatami-karakanami.
  • Odpowiedz