Wpis z mikrobloga

Kupiłem opony na stronie intercars, które miały być z rocznika 2023, ale przyszły mi 3x 2022 i jedna 2023, robić coś z tym czy to jest normalne? Rozmiar niestety mało popularny.

#samochody #opony
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Leotard00: Bierze sie za pobraniem i jak się nie zgadza rocznik to odmowa przyjęcia. Wtedy nie bujasz się w odsyłkę za którą musisz płacić.
Oddaj to śmiecie w cholerę i zamów 24r chociaż teraz i tak najgorszy okres, bo możesz dostać i oponę ze stycznia czyli w zasadzie roczną.
3 letnie opony to powinni za 50% ceny sprzedawać jeżeli w ogóle. pojeździsz 2-3 lata i taka opona już idzie do
  • Odpowiedz
bo mniej więcej 5-6 lat i opona traci właściwości nawet jak leży na półce w magazynie.

@r5678: wielkim fizykiem nie jestem, ale opona nie traci przypadkiem właściwości od cykli zmęczeniowych, promieniowania UV oraz różnic temperatur na które jest narażona w trakcie eksploatacji? Idąc tą logiką każdy element wulkanizowany, czyli uszczelki, oringi i inne tego typu też powinny nadawać się na śmietnik po 5 latach. Dobrze wiemy, że tak nie jest.
  • Odpowiedz
@Leotard00: Jest tak, jak napisał @Iskaryota: inaczej starzeje się opona dobrze przechowywana, inaczej założona i stojąca i inaczej jeżdżąca. Ja bym rozważył kwestię ceny i jakości opony. Klasę premium bym reklamował, a przy budżetowej machnął ręką.
  • Odpowiedz
@Iskaryota: nie, bo opony same w sobie mają różne mieszanki, która potrafią być astronimicznie różne, już nie mówiąc o innego rodzaju gumach. Nie można nawet tego porównywać.
Miałem dużo opon, te starsze dawno temu potrafiły wystarczyć i na 9 lat, bo letni kleiły na wodzie, ale inne po 5 latach, zimowe to bez wyjątków wszystkie po 5-6 latach nie nadają się do jazdy nawet jak mają 6.5mm bieżnika, nie ma
  • Odpowiedz