Wpis z mikrobloga

#oc #ubezpieczenia #pytanie #motoryzacja
Mirki mechanik spowodował drobną kolizję moim samochodem. Oczywiście nie przyznaje się do winy.
Nie ma nagrania ze zdarzenia tylko jest jakiś świadek(nie wiem czy będzie zeznawał)
Zdarzyło się to w sierpniu 2024. Dziś otrzymałem wezwanie na komendę. Co mogę zrobić aby zachować swoje zniżki OC? Czy może lepiej zapłacić 2000 zł dla poszkodowanego?
Mam więcej jak dwa pojazdy i jest do dla mnie dość mocny cios.
Jedyne dowody jakie mam to korespondencja między nami i przelewy na części oraz fakt że w czasie zdarzenia byłem w pracy.
Mechanik jak się okazalo naprawia auto na czarno, nie ma z nim żadnego kontaktu. Wiem tylko gdzie mieszkają jego rodzice.
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cycor normalnie mówisz że użyczyłeś pojazdu dla osoby xyz w tym okresie w formie umowy ustnej, chociaż bardziej zgodne byłoby spuścić w------l i żeby sam się przyznał
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@malebro mam nawet świadków że użyczyłem auto, jednak nadal muszą z kogoś oc pobrać pieniądze na naprawę poszkodowanego. Bardzo zależy mi na tym żeby nie stracić zniżek.
  • Odpowiedz
@Cycor:

W takiej sytuacji, gdy mechanik uszkodził Twój samochód, ale nie przyznaje się do winy, są pewne kroki, które możesz podjąć, aby zachować swoje zniżki OC i nie obciążyć swojego ubezpieczenia.

1. Oświadczenie sprawcy kolizji: Jeśli mechanik zgodziłby się na ugodę i podpisał oświadczenie o spowodowaniu kolizji, można by uniknąć zgłaszania szkody do Twojego ubezpieczyciela OC. Niestety, skoro mechanik nie przyznaje się do winy, uzyskanie takiego oświadczenia może być
  • Odpowiedz