Wpis z mikrobloga

Takiego orta Zygmunta III znalazłem w ofercie jednego z domów aukcyjnych. Nie jestem żadnym ekspertem, ale jakim cudem moneta mająca 400 lat zachowałaby się w takim stanie, nawet leżąc sobie przez ten czas w klasztornych albo szlacheckich depozytach? Zero patyny, pełne lustro, a do tego niemal perfekcyjne wybicie. Wygląda jakby miesiąc temu wyszła spod nowiutkiego stempla.

#numizmatyka
wjtk123 - Takiego orta Zygmunta III znalazłem w ofercie jednego z domów aukcyjnych. N...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@wjtk123 poczekaj aż znajdziesz w ofercie monety antyczne w menniczych stanach zachowania ;) To nie jest nic nadzwyczajnego w numizmatyce.
  • Odpowiedz
@wjtk123: Ogólnie, to się zdarza, jak już ktoś wyżej wspomniał, zdarzają się nawet antyczne monety w stanach bliskich idealnemu. Jak coś wychodzi w setkach tysięcy egzemplarzy to jest duża szansa że kilka z nich będzie miało szczęście i zachowa się bez śladów obiegu.
Ale ten konkretny egzemplarz mi się osobiście nie podoba.
  • Odpowiedz
  • 1
@Wezymord: Do tego został wycofany z aukcji. Miałem więc nosa, chociaż oczywiście niepodparte to było żadną merytoryczną analizą. Dzięki za informację.

Strach cokolwiek kupować, bo inni fałszerze mogą bardziej się postarać.
  • Odpowiedz