Wpis z mikrobloga

@sylwke3100: Mnie to bardziej smuci bo to od tych centrow przesiadkowych wzielo sie haslo "miasto wizualizacji" powtarzane bezmyslnie przy okazji kazdej nowej inwestycji co jest kompletna glupota bo katowice akurat maja szczescie do dobrej architektury (i zrealizowanej wg zapowiedzi) a te pare CP + Supersam to bardziej wyjatki potwierdzajace regule. (chociaz zaraz dojdzie do tego jeszcze nowy stadion)
  • Odpowiedz
@hmmmmmmv2: akurat mi sie podoba nowy stadion i całe nowe centrum sportowe (nie jestem z Katowic). W końcu coś innego niż bieda kameralne stadiony rodem z 4 ligi angielskiej czy projekty typu- ptasie gniazdo, na wzór stadionu w Pekinie. Dla mnie nowy stadion ma suoer bryłę, jest zwarty i spójny razem z budynkiem hali sportowej. Przemyślana bryła bez jakiś udziwnień i przekombinowanych rozwiązań i wciśniętych dziesięciu różnych styli architektury, jak
  • Odpowiedz
@FuriousViking: Zgadzam sie, ze bryla jest w porzadku, ale w ramach oszczednosci:
- Przeszklone zadaszenie zamieniono na blache
- mocno okrojono a wlasciwie usunieto elewacje - na zdjeciu finalny wyglad z perspektywy pieszego (wg mnie wyglada po prostu na niedokonczony)
Do tego, zamiast wykorzystac tak ogromna inwestycje do rewitalizacji jakiegos zaniedbanego, najlepiej poprzemyslowgo terenu, to wycieto pod to mnostwo drzew, na kompletnym zadupiu, gdzie nie mozna nawet dojechac tramwajem czy
hmmmmmmv2 - @FuriousViking: Zgadzam sie, ze bryla jest w porzadku, ale w ramach oszcz...

źródło: Zrzut ekranu 2024-11-10 105231

Pobierz
  • Odpowiedz
@hmmmmmmv2: no troche sie to różni od tego co GKS i moasto Katowice na swoich stronach pokazują, ale nadal nie będę wydawał wyroku, poczekam maks 5 lat jak teren wokół stadionu odżyje po pracach budowlanych i zobacze wtedy czy przypomina to chociaż częściowo wizualizacje z blendera. Chociaż całościowo w mojej oponi ten projekt się broni w porównaniu do innych inwestycji
FuriousViking - @hmmmmmmv2: no troche sie to różni od tego co GKS  i moasto Katowice ...

źródło: 671029c0344649_12715021

Pobierz
  • Odpowiedz
@sylwke3100: najważniejsze że postawili w końcu ten kibel. ( ͡ ͜ʖ ͡) Czekam od lat na kibel w parku Kościuszki czy na muchowcu ale się chyba nie doczekam ( nie toi toi , nie kibiel z baru, nie kibel od kaszojadow)
  • Odpowiedz
@szynszyla2018: w parku Kościuszki będzie w przyszłym roku, przeszło w tym z BO (no bo jakby inaczej). Na 3 stawach od strony Lidla raczej nigdy nie powstanie - masz dostępny jeden na wodnym placu zabaw, no i miasto ma podobno umowę ze Sztauwajerami na użytkowanie ich kibla (niby dlatego ciągneli do nich kanalizację). Większy problem jest na środku D3S lub od strony Muchowca właśnie.
@hmmmmmmv2 to jest generalnie chora
  • Odpowiedz
@sylwke3100: gdzieś ostatnio oglądałem jakiś filmik z lat 2000. Chyba dotyczył on dworca PKP w Katowicach. Na dworcu stały tablice z wizualizacją przyszłego dworca. Też różniły się od efektu końcowego.
  • Odpowiedz