Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zenitram: Zakładam, że nie było aż tak wiele spółek o podobnym sukcesie co Palantir. Zawsze gdzieś tam będzie ta najlepsza.
Zastanawiam się w jaki sposób oceniane są tu spółki? Chyba pod predykcje analityków głównie, nazwę i hype.
  • Odpowiedz
@zenitram tyko zanim „siedział nisko” to był wysoko w covidowej pompie i naczelny mesjasz naganiał na niego pisząc, ze już raczej nie spadnie poniżej 25$, po czym się z-----o na 6$, ile osób to wytrzymało a ile zrealizowało strate? bo za covida pół tagu w tym siedziało, a później był płacz i lament i wrzucanie screenow ze zrealizowaniem sporej straty na tym papierze
  • Odpowiedz
  • 0
@maniek74 Jeśli kojarzę o kim piszesz, to on również podawał fakty na temat tej spółki i udostępniał każdemu informacje do sprawdzenia.
Każdy wydaje własny osąd co do zakupu. Jeśli ktoś faktycznie kupuje spółkę bo wydaje mu się, że do jej potencjału jest tania, to tym bardziej powinien ją kupować kiedy jest tańsza, jeśli nic się nie zmieniło w jego rozumowaniu.
Aaa zresztą szkoda strzępić ryja, będą kolejne takie spółki, hejtowanie przez
  • Odpowiedz
  • 0
@DJ007 To prawda co mówisz, ale chodzi mi bardziej o atmosferę jaka panowała na tagu. Dużo takich stoków nie było, żeby były tak mocno wyśmiewane. Wiadomo, cały banan jest wyśmiewany ale to jednak to inna sytuacja.
  • Odpowiedz
@zenitram owszem, podawał różne fakty i ciekawostki, fajnie, ze spółka finalnie wystrzeliła, ale robił to już w trakcie covidowej pompy i sporo ludzi wtedy się tu w to ładowało, a później mieliśmy spadki 70-80%, stad tez był taki hejt na spółkę swego czasu, bo sporo ludzi zwyczajnie utopiło na tym hajs i zrealizowało straty
maniek74 - @zenitram owszem, podawał różne fakty i ciekawostki, fajnie, ze spółka fin...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz
To prawda co mówisz, ale chodzi mi bardziej o atmosferę jaka panowała na tagu. Dużo takich stoków nie było, żeby były tak mocno wyśmiewane. Wiadomo, cały banan jest wyśmiewany ale to jednak to inna sytuacja.

@zenitram: Zawsze tak będzie, a szczególnie gdy ktoś do spółki podchodzi na zasadzie albo lambo, albo szambo i pakuje się all in. Gamblingowe podejście z przesadną koncentracją na jednej spółce to zło.
  • Odpowiedz
@maniek74: Gdzie WISH, gdzie Palantir, szanujmy się ( ͡° ͜ʖ ͡°) Palantir to spółka z rodzaju "jeśli nie możesz mnie znieść spadającej z $30 na $6, to nie zasługujesz na rajd z $6 na $50+".

Każdy kto kupił po $30 w 2021 i trzymał do dzisiaj, a dodatkowo uśredniał, to jest zarobiony. 60% w 4 lata to jest dobry wynik, to jest 13% średniorocznie, lepiej niż
  • Odpowiedz
@mam_odwage_nic_nie_osiagnac wiadomo, ze fundamenty całkiem inne, ale obie spółki były wtedy traktowane w kategoriach meme stocków i miały spory hajp na WSB czy właśnie na wykopie. Nawet miałeś z tym gościem od Wish coś w stylu pasty, jakoś to leciało „za kilka lat zapytają, ciekawe co u tego gościa od PLTR i WISH” :) realia rynku są takie, ze jeden zarobił a drugi zbankrutował i pewnie zniszczył sobie psyche.

Jak ktoś
  • Odpowiedz
@zenitram: zarobiłem na Palantir 80% około. Kupiłem po mniej niż 10$. Nie spodziewałem się, że teraz będzie powyżej 50. To byłby wspaniały zysk
  • Odpowiedz