Wpis z mikrobloga

Witam, mam problem z piecykiem gazowym Termet, co jakiś czas cofają się spaliny (przynajmniej tak mi się wydaje, śmierdzi spalonym lpg). Mieszkanie jest na parterze, piecyk jest w łazience. Rura odprawadzająca spaliny podłączona jest do przewodu kominowego, obok jest zainstalowana kratka wentylacyjna podłączona do tego samego przewodu. Kolejna kratka wentylacyjna jest w kuchni. Dzwi od lazienki posiadają kratkę wentylacyjną z dołu. Co rok mam kontrolę przewodów kominowych i wszystko jest ok. Dziwi mnie też, że piecyk nie gaśnie gdy cofają się spaliny. W czym może być problem?
#ogrzewanie #podgrzewacze #woda #dom #junkers #piecykigazowe #gaz #piecgazowy #remontujzwykopem
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@addwad spaliny mają metaliczny posmak, a nie są o smaku „LPG” - LPG to gaz propan, ty masz pewnie metan czyli gaz ziemny, jeśli mieszkasz w bloku. (Najczęściej)
Przeglądy kominowe to fikcja, jeśli masz sprawny nawiew, nie mylić z wentylacją (zarówno w kuchni jak i w łazience), odpowiednią kubaturę pomieszczenia, podcięcie w drzwiach które powinno mieć 200cm2 a spaliny nadal się cofają, to albo piecyk jest intensywnie zanieczyszczony, albo komin nie
  • Odpowiedz
  • 0
@rajman: Tak, chodzi o metan, porównałem to tylko ze spalinami lpg z samochodu bo z tym mi się ten zapach skojarzył. Budownictwo z lat 70, nic nowego w okolicy się nie wybudowało. Kratka prawie 2 razy większa niż podajesz, Piecyk jest czysty. Zrobiłem eksperyment, podstawiłem płomień pod kratkę w drzwiach łazienki od zewnątrz, który idzie pionowo do góry. Dopiero uchylenie okna w kuchni powoduje, że płomień zaczyna się wyginać w
  • Odpowiedz
@addwad no to masz odpowiedź na swój problem, 99% przypadków z brakiem ciągu wynika z braku otworów nawiewnych do mieszkania (stale otwarty wlot powietrza np w kuchni) a dodatkow potwierdza to co piszesz problem z zapachami z kanalizy. Brak dostaw świeżego powietrza powoduje podciśnienie w mieszkaniu podczas pracy piecyka, przez co wysysa powietrze z mieszkania i cofa nawet z syfonów smród.
  • Odpowiedz