Wpis z mikrobloga

Uwielbiam projekty grupowe na studiach. Niby robota dzielona na 5, ale w rzeczywistości mam 5x więcej pracy.

No wkurzam się jak dostaję kalkę ze strony i odpowiedź koleżanki "nie chciałam żeby informacje, które przesłałam były od razu wpisane w prezentację, podesłałam tylko inspiracje". A projekt na weekend.

A to jedyna osoba, która cokolwiek podesłała. Ehhh... Przynajmniej sobie pooglądałam tutoriale do powerpointa i nauczyłam się fajnych rzeczy i ta część prezentacji (moja + całkowicie przerobiona koleżanki, żeby było dobrze).

Dobrze, że reszta projektów jest indywidualna (poza jednym na 2 osoby, ale to i tak robię sama).
Może to moja wina, bo ja lubię robić rzeczy porządnie, a to mimo wszystko gównostudia (ale kasę ze stypendium chętnie przygarnę).

#studia #pracazespolowa #projektgrupowy #k-------------------------c
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tyrande: właśnie te praca grupowa ma nauczyć dzielenia tej pracy i rozliczania. Ktoś nie robi to go informujesz i nie uwzględniasz w projekcie. Jak się tego na studiach nie nauczysz to potem będziesz w pracy tyrać za innych.
  • Odpowiedz
@Tyrande: Prace w grupach powyżej 3 osób to nieporozumienie. Pamiętam, jak na studiach prowadzący stwierdził, że jeśli będziemy pracować w grupie 20-sto osobowej, to odwalimy fajny projekt. Efekt był taki, jak można było się spodziewać.

Najpierw grupa zbombardowała wszystkie pomysły osób, które chciały coś realnie zrobić, a następnie przy projekcie i tak pracowało tylko pięć osób, te co wyszły z jakąkolwiek inicjatywą. Z kilkoma mordami siedzieliśmy i łupaliśmy po godzinach
  • Odpowiedz
@Cadfael: frajerem to można zostać w ciupie. Nie wiem o jakim miejscu pracy myślisz, myśli op, ale w normalnej pracy nikt nie p---------a "lamusów".

Albo zostań liderem i prowadź grupie i wymagań, albo nie wybijaj się na ich garbach.
  • Odpowiedz
@Tyrande: Praca grupowa na studiach jest fajna jak to są laboratoria i w grupie 3-4 osób jedna osoba robi wszystko łącznie ze sprawozdaniem i się wymieniają
  • Odpowiedz
@Tyrande: Jak mają wywalone, to ty też miej. Jak jedna laska niemrawo się z moją grupą kontaktowała, to po prostu nie wpisaliśmy jej do prezentacji, a prowadzącego powiadomiliśmy, że nic nie zrobiła. Nie możesz dać sobie wejść na głowę. Alternatywa - jeśli wiesz, że i tak sama będziesz musiała zrobić to powiedz, że chętnie zrobisz wszystko sama, ale chcesz w zamian browarki / ciastka / hajs / cokolwiek
  • Odpowiedz
Albo zostań liderem i prowadź grupie i wymagań,

@dr-proktor: lol, ale w takich projektach nie ma lidera xD

albo nie wybijaj się na ich garbach.

jak wybijaj? każdy powinien mieć równy wkład w projekt
  • Odpowiedz
@Cadfael: ten projekt powinien wyłonić liderów. Zawsze tacy są, sa o----------e i są zapindalajacy za innych. Praca w grupie pokazuje kim jesteś.

"Kazdy powinien mieć równy wkład" co ty serio mówisz? Serio w robocie to widzisz? Tak nie wygląda świat obojętnie jakbyś sobie tego nie życzyła.
  • Odpowiedz
ten projekt powinien wyłonić liderów.

@dr-proktor: nie po to są projekty na studiach.

co ty serio mówisz? Serio w robocie to widzisz?

tak, widzę i praktykuję. trzeba po prostu wiedzieć co się robi.
  • Odpowiedz