Wpis z mikrobloga

Korzystał ktoś z kantoru społecznościowego PKO do kupowania euro? Wiem, że używanie podobnych rozwiązań na giełdach krypto, czyli np. P2P na binance skutkuje tym, że można dostać przelew od jakiegoś słupa i potem policja robi problemy. Czy tutaj nie ma podobnego ryzyka?
#kryptowaluty #pkobp #pko #waluty
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@ukpkmkk Kantor jest powiązany z Twoim kontem, a bezpieczeństwo pieniędzy zapewnia m.in. Bankowy Fundusz Gwarancyjny. Z usługi mogą korzystać zarejestrowani klienci.

Kurs wymiany w kantorze społecznościowym zależy od Ciebie i innych użytkowników – ustalacie go, zlecając swoje oferty. My dopasowujemy oferty i je rozliczamy.
Może się zdarzyć, że rozliczenie nie będzie możliwe przez np. zajęcie komornicze lub inne blokady na koncie klienta. W takiej sytuacji automatycznie anulujemy ofertę, a zablokowana kwota
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@EkspertPKO dzięki za odpowiedź, ale martwię się nie tyle o bezpieczeństwo pieniędzy, co o źródło przelewu. Załóżmy że kupuję euro od konta X, które potem jest prześwietlane przez policję ze względu na działalność przestępczą. Czy moje konto znajdzie się jako odbiorca na liście przelewów konta X?
  • Odpowiedz
@ukpkmkk: W pierwszym wpisie jasno się wyraziłeś. Odpowiedź wymijająca jest na 100% celowa. Bardzo nie lubię tego typu praktyk ze stron wielkich firm.
@EkspertPKO Uprzejmie czekamy na odpowiedź. Pytanie @ukpkmkk jest jasne i klarowne. Prosimy dowiedzieć się jak jest w tym przypadku i udzielić nam odpowiedzi.
  • Odpowiedz
@ukpkmkk: No to jest trochę inna sytuacja, bo PKO BP pośredniczy w transakcji i nie dostajesz przelewu bezpośrednio od kogoś tylko widnieje to jako transakcja rozliczona przez kantor. Poza tym nie masz możliwości wiedzieć, czy słup wystawił transakcję, chyba że kurs wymiany jest podejrzanie korzystny. Nie jestem prawnikiem, ale chyba można tutaj mówić o transakcji w "dobrej wierze".

Poza tym też ciężko dostrzec tutaj sens takiej operacji, bo co z
  • Odpowiedz