Wpis z mikrobloga

Od jakiegoś czasu obserwuję grupy które zajmują się ogłoszeniami o zaginionych osobach. Zauważyłam pewien niepokojący trend – kiedy kobieta zaginie, posty o jej zaginięciu mają więcej reakcji i udostępnień, nawet jeśli takie przypadki często kończą się szczęśliwie i nic nie wskazuje że mogło dojść do przestępstwa albo próby skończenia życia. Z kolei zaginięcia mężczyzn nawet z adnotacją „zagrożenie życia”, nie przyciągają tyle uwagi, mimo że niestety częściej kończą się źle. Wiem ze to duży stres i emocje kiedy zaginie bliska osoba, bo kilka razy zdarzyło mi sie być w takiej sytuacji, w tym dwa razy zakończenie byłotragiczne.Wydaje mi się, że społeczeństwo częściej traktuje zaginięcia kobiet jako bardziej pilne, a zaginięcia mężczyzn są przez to niesprawiedliwie bagatelizowane. Każda osoba zaginiona niezależnie od płci zasługuje na równie poważne podejście, chociaż statystyki pokazują że zaginiecia mężczyzn powinny być brane bardziej powaznie od zaginięć kobiet. Nic odkrywczego ale nic mnie tak nie wkurza jak brak sprawiedliwości, w końcu chciałam to tutaj zostawić
#feminizm #przemyslenia
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@srogi_grzyb:

zaginięcie chłopa to zazwyczaj utopienie się po pijaku więc nic dziwnego że są bagatelizowane

zaginięcie baby to przeważnie wizyta u chłopa na kilkudniowym bolcowaniu więc dziwne, że nie jest to bagatelizowane.
  • Odpowiedz
  • 3
@starycap nie chciałam tego pisać ale obserwując grupy o zaginięciach wydaje mi się że Często to prawda xD albo manipulacja otoczeniem i ukrywanie się kiedy nie było się wcale do końca zaginioną, ale koszty poszukiwań osób zaginionych w Polsce są pokrywane przez państwo więc no, dużo bardziej sensowne jest skupienie się na poszukiwaniach mężczyzn gdy spora część to zaginięcia gdy idą żeby już nigdy nie wrócić w sensie odebrania sobie życia,
  • Odpowiedz