Wpis z mikrobloga

Załóżmy, że nie chcę wszystkich oszczędności trzymać w złotówkach. Czy ktoś kto się na tym zna może mi poradzić w jakiej walucie najlepiej trzymać oszczędności? Chodzi mi o stabilność, żeby nie stracić w sytuacji gdyby złotówka spadła ze schodów.
Tylko proszę nie piszcie mi o krypto, ani złocie. Złoto w ilościach większych niż kilka gramów na razie jest poza zasięgiem mojego portfela.

#pieniadze #oszczedzanie #waluty #finanse #pytanie
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@malphite_support_enjoyer: Żadna waluta nie jest stabilna, bo każda jest dodrukowywana poprzez bankowy system rezerwy cząstkowej - tak po prostu jest zaprojektowany pieniądz fiducjarny. Rzeczy dalej mają wartość podobną, to pieniądz jest coraz słabszy i przez to ceny idą w górę.

Złoto było klasycznym wehikułem wartości, ale dzisiaj jest już trochę przestarzałe. Szukaj realnej wartości w rzeczach i biznesach - nieruchomości, akcje spółek giełdowych, złoto/srebro (również w formie np. giełdowych ETFów
  • Odpowiedz
@malphite_support_enjoyer: popatrz sobie na kursy głównych walut świata w stosunku do złotego na przestrzeni ostatnich lat i sam sobie odpowiedz, czy przy takich wahaniach którąkolwiek walutę można uznać za "stabilną". Poza tym, zakładasz, że złotówka spadnie, ale czy byłbyś mentalnie gotowy na to, że złotówka się umocni i w efekcie stracisz na trzymaniu oszczędności w innej walucie? Jeśli nie masz sensownych oszczędności w złotówkach, czyli walucie, za którą żyjesz z
  • Odpowiedz
Ja tam na kursach się nie znam i dlatego pytam osób mądrzejszych ode mnie

@malphite_support_enjoyer: To analogicznie, jakby się cofnąć się trochę w czasie, można to porównać do następującej sytuacji:
Przychodzisz do banku i tam mądrzejszy od Ciebie doradca mówi Ci że najlepiej wyjdziesz biorąc kredyt we frankach szwajcarskich bo to super stabilna waluta.

Czy ktoś kto się na tym zna może mi poradzić w jakiej walucie najlepiej
  • Odpowiedz