@fledgeling ja mam 16 z wyników z piątku, to już nie pierwszy raz jak mam deficyt mimo to, że biorę ciągle 4000, lekarz mi daje co jakiś czas taki lek na 2 tygodnie, wszystko wraca do normy i za pół roku znowu to samo
Polecam. W Twoim przypadku rano i wieczorem jedna 4000iu. To jest lek bez recepty, nie suplement, więc mamy 100% pewności co do zawartości i jakości. Nastaw się jednak, że to będzie długie uzupełnianie. A co więcej optymalne wcale nie jest do 50, a sporo wyżej.
Bardzo szybko jednak poczujesz pozytywne zmiany. I korzystaj ze słońca, ale samo słońce to będzie za mało.
@fledgeling: najlepiej lek z dużą dawką witaminy D, ale na receptę. Warto też sprawdzić, czy tak niski wynik nie jest powodem jakiś innych niedoborów lub schorzeń
Co robić w przypadku takiego wyniku badania witaminy D w krwi?
Witamina D:
3,70 ng/ml
Zgodnie z zaleceniami Polskiego Twoarzystwa Endokrynologicznego:
0-20 ng/ml - deficyt
20-30 ng/ml - stężenie suboptymalne
30-50 ng/ml - stężenie optymalne
50-100 ng/ml - stężenie wysokie
ponad 100 ng/ml stężenie potencjalnie toksyczne
Czyli jest mało tej witaminy D - no i co robić w związku z tym robić?
#medycyna #lekarz
@fledgeling: może to być dla ciebie zaskoczeniem ale w związku z tym wypadałoby podnieść poziom witaminy D poprzez zażywanie witaminy D
Polecam. W Twoim przypadku rano i wieczorem jedna 4000iu. To jest lek bez recepty, nie suplement, więc mamy 100% pewności co do zawartości i jakości. Nastaw się jednak, że to będzie długie uzupełnianie. A co więcej optymalne wcale nie jest do 50, a sporo wyżej.
Bardzo szybko jednak poczujesz pozytywne zmiany. I korzystaj ze słońca, ale samo słońce to będzie za mało.
źródło: e045d5c5-scale-350x350
Pobierz