Aktywne Wpisy
#raportzpanstwasrodka Fifi nie wychodzi z pokoju od tygodnia.. zaczynam sie o niego martwic
źródło: image
Pobierz
mk321 +7
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: image
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
link
#gielda #inwestowanie
https://www.slickcharts.com/sp500/performance
Jestem pewien, że jest mnóstwo osób/funduszy, które biją S&P500 przez
Jest też dość popularna w kręgach inwestorskich książka poruszająca ten temat - The Little Book of Common Sense
źródło: sp
PobierzZakład byl na 10 lat do końca 2017
Co ciekawe Buffet wygral swoim Vanguard S&P z każdym profilem funduszu.
To była głośna sprawa opisana wielokrotnie w internecie.
O tym przykładzie właśnie mówił Iwuc
Co
Bogle to założyciel Vanguarda, więc w
@Bejro: Dobrze napisane. Problem przekraczalności na portfelach dostępnych dla przeciętnego Kowalskiego czy nawet grubego Kowalskiego pokrywa się z problemem samego aktywnego zarządzania. Bo im bardziej chcemy wykorzystać atut zwinności, niedostępny dla dużych graczy i atut dostępu do walorów o mniejszej płynności,
Po 2 miesiącach to nawet małpa w zoo potrafi pobić sp500 jeśli trafiłeś na hossę.
Zaorski też jednorazowo zarobil 40 mln a teraz musi mieszkanie sprzedawać.
Chodzi o to żeby pobić indeks przez np. 15 lat.
Jesli zainwestowales w 2010 w vanguard sp500 100 usd to teraz masz ponad 500 usd. To jest lepszy zwrot niż na kurnikach w Polsce.
Ja powiem tak gdzieś od 2017/2018 roku oszczędzałem. Zgromadziłem jakieś środki do 2022 i zacząłem od tego momentu „inwestować”. Edo, ike, Ikze, surowce, PPK. Przez lata oszczędzania zdobywałem raczej wiedzę, dużo YouTube itp itd a i tak powiem że to była strata czasu i w moim przypadku game chengerem była Finasowa Forteca Iwucia. Od niej w sumie zacząłem inaczej patrzeć na kwotę którą
Jak będziesz kupował pakiet etf to daj znać na priv.
Wysyłasz co kupiłeś ze screenem a ja jakoś odwdzięczę się przelewem.
Chcę namówić do inwestowania syna który ma 15 lat ale nie chcę wtopić jego kasy. Wolę skopiować od kogoś kto inwestuje w etf.
Nie za darmo. Zdaję sobie sprawę że musisz włożyć sporo wysiłku.
Ja przez 3 lata mam zysk ponad 70% na akcjach ale nie chcę żeby syn kopiował moje inwestycje.
Jeśli skopiuje inna osobę i coś się s-------i to powiem mu ze to nie moja wina.
Trader21 sprzedaje kopiowanie swoich ruchów w pakiecie za 5500 pln na 2 lata.
Usługa kopiowania będzie coraz bardziej powszechna bo ludzie chcą inwestować ale nie chcą podejmować decyzji.