Wpis z mikrobloga

@bar125: Lubię inwestomata i jego treści, ale w jednym fragmencie powiela mit, jakoby profesjonalni inwestorzy nie byli w stanie pobić szerokich indeksów. No to jest na pewno bzdura, w tym momencie S&P500 od początku roku dał zwrot rzędu prawie 24%. Spółek z S&P500, które przebiły ten wynik, jest aż 160 (z 503). Prawie 1/3 wszystkich firm będących w indeksie!

https://www.slickcharts.com/sp500/performance

Jestem pewien, że jest mnóstwo osób/funduszy, które biją S&P500 przez
  • Odpowiedz
@Markowowski: Przecież w tym nie chodzi o to, że nikt nigdy nie bije, tylko mało kto w długim terminie. W taką 1/3 musisz trafiać rokrocznie, a to już trudniejsze na dłuższą metę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@canismajoris231: To właśnie ja mógłbym zapytać, czy ty masz źródła takich danych ( ͡° ͜ʖ ͡°) Staramy się udowodnić, że większość nie bije S&P500, ja nie widzę mocnych dowodów na to. W głównej mierze taka narracja jest powielana w jakichś artykułach/blogach bez wiarygodnych odnośników.
  • Odpowiedz
@Markowowski: Ja nie twierdzę, że tak nie jest, tylko jestem sam ciekaw jak jest naprawdę. Jedyne na czym się opieram to że gdzieś też to słyszałem u Iwucia którego uważam za rzetelne źródło informacji (ale do danych źródłowych też nie będę w stanie się dokopać). Inna kwestia to "głębokość" tych zyskownych vs. stratnych spółek i powtarzalność wyników w długim terminie. Być może też kosztów.
  • Odpowiedz
@canismajoris231 @Markowowski: W tych porównaniach z reguły za profesjonalnych inwestorów bierze się menadżerów aktywnych funduszy inwestycyjnych. Tu nawet samo Standard & Poor's dostarcza raportów wedle których większość aktywnie zarządzanych funduszy przegrywa z indeksami w długim terminie (i tu np. ~85% aktywnie zarządzanych funduszy na przestrzeni 10-ciu lat przegrało z S&P 500)

Jest też dość popularna w kręgach inwestorskich książka poruszająca ten temat - The Little Book of Common Sense
Asceus - @canismajoris231 @Markowowski: W tych porównaniach z reguły za profesjonalny...

źródło: sp

Pobierz
  • Odpowiedz
Przecież Buffet założył się w 2008 o 1 mln usd kto wygra: etf czy fundusz
Zakład byl na 10 lat do końca 2017
Co ciekawe Buffet wygral swoim Vanguard S&P z każdym profilem funduszu.
To była głośna sprawa opisana wielokrotnie w internecie.
O tym przykładzie właśnie mówił Iwuc

Co
  • Odpowiedz
@Asceus: S&P Global to jest dobre źródło, dzięki. Ja jestem też ciekaw, czy aktywne fundusze mogą dowolnie dobierać spółki do portfela czy może mają jednak jakieś ograniczenia. I ile spółek zawiera fundusz. Generalnie przy bardziej skoncentrowanym portfolio jest większa szansa pobicia S&P500.

Jest też dość popularna w kręgach inwestorskich książka poruszająca ten temat - The Little Book of Common Sense Investing (John C. Bogle).

Bogle to założyciel Vanguarda, więc w
  • Odpowiedz
@Markowowski: Też nie lubię tego mitu. Zacząć można od tego, że zwykłe indeksy growth od wielu lat potrafią przebić samo sp500 z zapasem. Dalej, jest "magic formula investing" w różnych wydaniach które ultra-długoterminowo zwracało 3% ponad sp500, a jakieś "nowsze" adaptacje potrafiły generować średnio 30-40% uśrednionego zwrotu przez ostatnie kilka dekad - i to bez nawet patrzenia na sprawozdania i adaptacji żadnych modeli ML. Przy pomocy ML (np. Medalion fund)
  • Odpowiedz
Problem ich przekraczalności pojawia się jednak dopiero przy gospodarowaniu większymi sumami rzędu dziesiątek czy setek miliardów dolarów - a nie dla inwestorów indywidualnych z drobnymi 100 milionami na koncie.

@Bejro: Dobrze napisane. Problem przekraczalności na portfelach dostępnych dla przeciętnego Kowalskiego czy nawet grubego Kowalskiego pokrywa się z problemem samego aktywnego zarządzania. Bo im bardziej chcemy wykorzystać atut zwinności, niedostępny dla dużych graczy i atut dostępu do walorów o mniejszej płynności,
  • Odpowiedz
@Jamniki2:
Po 2 miesiącach to nawet małpa w zoo potrafi pobić sp500 jeśli trafiłeś na hossę.
Zaorski też jednorazowo zarobil 40 mln a teraz musi mieszkanie sprzedawać.

Chodzi o to żeby pobić indeks przez np. 15 lat.
Jesli zainwestowales w 2010 w vanguard sp500 100 usd to teraz masz ponad 500 usd. To jest lepszy zwrot niż na kurnikach w Polsce.
  • Odpowiedz
@zaq22 dyskutujesz z ludźmi, którzy patrzą krótkoterminowo :)

Ja powiem tak gdzieś od 2017/2018 roku oszczędzałem. Zgromadziłem jakieś środki do 2022 i zacząłem od tego momentu „inwestować”. Edo, ike, Ikze, surowce, PPK. Przez lata oszczędzania zdobywałem raczej wiedzę, dużo YouTube itp itd a i tak powiem że to była strata czasu i w moim przypadku game chengerem była Finasowa Forteca Iwucia. Od niej w sumie zacząłem inaczej patrzeć na kwotę którą
  • Odpowiedz
@dzester:
Jak będziesz kupował pakiet etf to daj znać na priv.
Wysyłasz co kupiłeś ze screenem a ja jakoś odwdzięczę się przelewem.
Chcę namówić do inwestowania syna który ma 15 lat ale nie chcę wtopić jego kasy. Wolę skopiować od kogoś kto inwestuje w etf.
Nie za darmo. Zdaję sobie sprawę że musisz włożyć sporo wysiłku.
  • Odpowiedz
@zaq22 dziwna prośba :) w tym roku zrobiłem jeden zakup na Ikze, cały limit roczny na ikze a za miesiąc podobnie pójdzie na IKE. Czyli razem około 20 tys w akcje etf na cały świat……..
  • Odpowiedz
@dzester:
Ja przez 3 lata mam zysk ponad 70% na akcjach ale nie chcę żeby syn kopiował moje inwestycje.
Jeśli skopiuje inna osobę i coś się s-------i to powiem mu ze to nie moja wina.

Trader21 sprzedaje kopiowanie swoich ruchów w pakiecie za 5500 pln na 2 lata.
Usługa kopiowania będzie coraz bardziej powszechna bo ludzie chcą inwestować ale nie chcą podejmować decyzji.
  • Odpowiedz
@Asceus: Tylko przegrać z sp500 obecnie to nie jest żaden wstyd. Ost wzrosty sp500 to jest coś dziwnego, dużo może mieć w tym znaczenia ostatni trend na inwestowanie - dużo nowych osób zaczyna się w to bawić a jak niewiadomo w co inwestować to w sp500
  • Odpowiedz