Wpis z mikrobloga

via Android
  • 0
@Majkel2008 napisał

Java jest sto lat za c#. Po pisaniu kodu asynchronicznego w javie ciągle mam koszmary. Daj znać jak w javie wprowadzą odpowiednik IAsyncEnumerable
  • Odpowiedz
@Milo900: Java jest gorsza składniowo niż C#, ale znacznie lepsza jest jej wieloplatformowość. Jest niby .net core na Linuksa, ale wiele rzeczy jest tylko na Windowsa (np. Windows Forms). A to oznacza że używając C# i .net, mogę skazać się łatwo na vendor lock-in. Windows 11, płacenie za system operacyjny i inne brzydkie rzeczy.
  • Odpowiedz
@Milo900: wszystko jest, tylko w ramach Kotlina. zaczynając nowy projekt w Javie bez Kotlina masz legacy code już na starcie - niestety nie wszyscy to rozumieją
  • Odpowiedz
@Milo900: niestety Kotlin bardzo powoli się wbija do korpo, bo nie ma kto przejąć inicjatywy i edukować ludzi z zakresu Kotlina etc. a wrzucając pierwszego lepszego Javowego CRUDziarza na projekt Kotlinowy, to się może zakończyć katastrofą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Milo900: zależy, może patrzę przez pryzmat zaawansowanych rzeczy które robiłem a które w korpo crudziarstwie rzadko się spotka. ale samo to żeby pisać fajny kod z użyciem also/apply/let jak i bardziej zaawansowane rzeczy z użyciem suspend i Flow, to wymaga dużo praktyki i najlepiej jakiegoś leada który by wdrożył ludzi i pokazywał dobre praktyki
  • Odpowiedz
@Milo900: a po drodze trzeba jeszcze przejść przez solidne zrozumienie Reactora - który prosty nie jest, bo to jest nadal podstawa klientów bazodanowych, a w Kotlinie często się owija Reactorowe API tym kotlinowym
  • Odpowiedz
@Milo900: przykład Go pokazuje, że green thready to rozwiązanie dużo lepsze niż async/await dla języków takich jak Go/C#, czyli szybkie, ale nie top. Nawet twórcy C# eksperymentowali z green threadami https://github.com/dotnet/runtimelab/issues/2398

Ospałość Javy odnośnie async/await to mistrzowski gambit, bo udało im się ominąć modę z której nie mogliby się wycofać
  • Odpowiedz