Wpis z mikrobloga

#python #programowanie
Możecie polecić jakieś książki w języku polskim poświęcone pythonowi, ale bardziej poświęcone nie temu jak coś zrobić ale jak to działa, jak zbudowany jest język, co sie dzieje pod spodem, jak Python pod spodem korzysta z C, jakie są mechanizmy zarządzania pamięcią itp.?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@642425: generalnie się zgadzam, tylko ciekawi mnie, jaki odsetek tych ludzi będzie szukać książek o tym, szczególnie po polsku, a jaki raczej wsiąknie w dokumentację czy sam kod języka.
Z ciekawości zacząłem szukać książek na ten temat po angielsku i też zbyt wiele ich nie widzę, a najlepsze wydaje się ta linkowana niżej, ale niestety nie widzę, żeby miała polskie wydanie.

https://www.amazon.com/CPython-Internals-Guide-Python-Interpreter/dp/1775093344
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@zmarnowany_czas no właśnie szukam czegoś co nie koniecznie wymagałoby od czytelnika zaglądania w bebechy Pythona (zwłaszcza te w C, o którym pojęcie mam niewielkie), a jednocześnie tłumaczyłoby mechanizmy pod spodem w miarę prostym językiem (oczywiście z pewnymi uogolnieniami). Czesto zastanawiam sie jak różne wbudowane funkcjonalnosci sa zaimplementowane, jak możnaby zobrazować budowę różnych obiektów etc. Nie koniecznie chce zobaczyć kod w C, a bardziej poznać koncepcję.
  • Odpowiedz
@642425: jasne, rozumiem o czym piszesz. Sam czasem bym coś takiego przeglądnął nawet z ciekawości, ale obawiam się, że to na tyle niszowy temat, że takich książek może nie tyle nie być po polsku, co może ich nie być wcale.
  • Odpowiedz