Wpis z mikrobloga

Dlaczego pójście do liceum odrazu wymusza na tobie to że musisz non stop harować, studiować, zrobić kilka doktoratów bo społeczeństwo i pracodawcy tak wymagają? Bo studia są bezplatne i masz to wykorzystac i na nie iść. Nawet za granicą trudno cokolwiek znaleść bo wymagają jakiegoś kurna doktoratu z czegoś. Ja sam mam kilka hobby, ale żeby z tego robic doktoraty to musiałbym byc chory psychicznie.

Potem jest tylko podział zawodówka->robota i liceum->licencjat->magister->podyplomówki->doktoraty->robota. Tak jakby każdy czlowiek był głupi i ultra mądry. A przecież IQ niższe od 90 i wyższe od 130 to MNIEJSZOŚĆ a nie większość. Większość ludzi ma IQ 90-130. Dlatego kończy naukę na liceum, studium policealnym albo maksymalnie na licencjacie. A oczywiście po tym nie ma roboty, a czlowiek jest za glupi zeby zdac magistra i zbyt mądry żeby pójść do zawodówki czy na magazyn bo "zbyt wysokie kwalifikacje, marnowałby się pan u nas" Żenada, pracodawcy i uniwersytety powinny dbać o zwykłego szarego czlowieka, ktory interesuje się wszystkim po trochu i jest średnio ambitny (bardziej go interesuje temat niż przeciętnego zawódowkowicza, ale nie na tyle żeby srac doktoratami na ten temat) a nie że dbają tylko o tych co sa ultra maloambitni i ultra mocno ambitni. Calkowita niesprawiedliwość i polaryzacja społeczeństwa. Żenada że czlowiek idzie do liceum po to żeby trochę bardziej poszerzyć poglądy na swiat ale nie na tyle zeby byc znowu jakimś fanatykiem czy hawkingiem. Zostaje albo budowa albo profesura masakra czemu nie ma nic pomiędzy.

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@drobazdy: To jest efekt rodziców. W liceum uczyłam się mniej niż w postawówce. Do matury przygotowałam się w pół roku na luzie. Byłam uczennicą trójkowo-czwórkową, nie licząc wfu czy informatyki, żaden prymus, maturę zdałam i poszłam na studia z osobnymi egzaminami, gdzie było dużo osób na jedno miejsce, ale i tak się dostałam. Mam wrażenie, że teraz jest w szkołach jakiś kult kujona, a przecież oceny z liceum nie mają
  • Odpowiedz
Nie wymusza.

@kidi1: Osoby które zakończył edukację na liceum zarabiają mniej niż osoby, który nie ukończyły podstawówki. Liceum nie daje nic - ani wykształcenia, ani wiedzy, ani umiejętności, jednocześnie rośnie ego bo nie jesteś "tym debilem co się nie uczył".

Nie ma przymusu formalnego kontynuowania nauki po liceum, jest przymus rynku pracy - po liceum jesteś większym śmieciem niż po zawodówce. Ale przypominam, że są też tachnika - zdobywasz zawód
  • Odpowiedz