Wpis z mikrobloga

Tak tylko chciałem napisać, bo widzę, że niektórzy za dużo się naczytali o spadkach.

"Don't Try to Time the Market"

Jeśli macie stabilną pracę, fajnie zarabiacie i macie dobre perspektywy to na kupno nieruchomości jest dobry czas niezależnie od cen.

Nie chcecie być tymi co czekają i nie umieją się doczekać, a rynek ucieka coraz bardziej.

Druga sprawa to, że nawet jeśli aktualnie macie zdolność, to nie znaczy, że zawsze będziecie mieli.

Rozsądny zakup z głową na własne cele mieszkaniowe to praktycznie zawsze lepszy pomysł nie czekanie.

Teraz mamy wysokie stopy procentowe, ale gdy spadną to zrobicie refinans i też będziecie płacić mniejsze raty.

#nieruchomosci #ekonomia
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

i nie wiem czemu ktoś je w ogóle porównuje xD

@Khaine: bo spadkowicze już wtedy krzyczeli że hurr durr bańka, hurr durr zaraz jebnie, te same nicki co teraz, dlatego to takie zabawne.
  • Odpowiedz
Rozsądny zakup: w szczycie bańki cenowej XD

@Khaine: przeciętnego kowalskiego mało obchodzą jakieś bańki, góry i dołki, jeśli nie ma gdzie mieszkać. jak musi bierze kredo i spłaca
  • Odpowiedz
@card_man: Wg rynku powinna być korekta, ostatnie 4-5 lat to usilne pompowanie rynku nieruchomości przez PiS, najpierw inflacją i ujemnymi stopami, a potem wprost dopłatami dla deweloperów
  • Odpowiedz
Wg rynku powinna być korekta

@jacos911: Już w 2022 powinna być, po prostu ze stóp procentowych. Teraz balon napuchł jeszcze mocniej i prawdopodobnie będzie bardzo bolało, bo z wysokiego konia upadek będzie bardziej bolesny.

Nie da się pompować balonika w nieskończoność. W pewnym momencie ludzie stwierdzą, że to po prostu p------ą i przestaną kupować - co już niejako się dzieje. A potem się okaże, że na rynku zostali sami ynwestorzy
  • Odpowiedz
@duzy_krotki: Ja wziąłem rok temu chwilę przed BK2% bo akurat miałem zdolność na docelowe mieszkanie więc się nie wygłupiałem i po prostu wziąłem. Jestem dość zadowolony, bo ceny wzrosły przez bekę, na horyzoncie kolejny program dopłat a dzisiaj już nie miałbym zdolności.

Nawet jak teraz będzie korekta albo boczniak to nie rusza mnie to - jestem już wypisany z wyścigu i po uregulowaniu swojego kredytu nic mnie nie obchodzi.
  • Odpowiedz