Aktywne Wpisy

PodniebnyMurzyn +18
Jaka jest geneza waszego nicku? Bo ja porostu wpisałem w Google „śmieszny nick” i śmiechłem z podniebnego murzyna więc go se wziąłem. A wy?
markhausen +409
Według Der Onet kupno elektrycznego garnka to symbol luksusu i inwestycji w dom xD
#thermomix #niestacmnienanarkotykiwiecczytamonet
#thermomix #niestacmnienanarkotykiwiecczytamonet
źródło: 1000018908
Pobierz

"Don't Try to Time the Market"
Jeśli macie stabilną pracę, fajnie zarabiacie i macie dobre perspektywy to na kupno nieruchomości jest dobry czas niezależnie od cen.
Nie chcecie być tymi co czekają i nie umieją się doczekać, a rynek ucieka coraz bardziej.
Druga sprawa to, że nawet jeśli aktualnie macie zdolność, to nie znaczy, że zawsze będziecie mieli.
Rozsądny zakup z głową na własne cele mieszkaniowe to praktycznie zawsze lepszy pomysł nie czekanie.
Teraz mamy wysokie stopy procentowe, ale gdy spadną to zrobicie refinans i też będziecie płacić mniejsze raty.
#nieruchomosci #ekonomia
Rozsądny zakup: w szczycie bańki cenowej XD
@jacos911: może tak a może nie, to co OP napisał jest mądre
ja do tego dodam, że jak ktoś szuka dosyć specyficznego nierucha i ma ofertę na to co szuka to się nie zastanawiać, następna oferta może być za 5 lat
Tego czy mamy bańkę to nie wiesz, możesz przypuszczać, że tak jest, ale pewności nie ma.
@affairz: Pod warunkiem, że cena nie gra roli bo jesteś milionerem.
@duzy_krotki: to samo mówili ludzie co kupowali PS5 po 4000zł na premierę
Wpierdzielisz się teraz w klitkę na obrzeżach a za 5 lat będziesz płakał że dało się coś większego kupić i lepszego później
@duzy_krotki: No ja mam dosyć dużą pewność patrząc po wskaźnikach (najem o grubo ponad połowę tańszy od własnego lol). Bańka jest na 100%, zadajemy sobie tylko pytanie jak długo się utrzyma i jak boleśnie pęknie - i kiedy.
@Khaine: tak ale ja tak próbowałem "time the market" w 2019/2020 i gdzie jestem teraz? głęboko w dupie. kasy mam znacznie więcej, ale i tak g---o mogę kupić bo rynek odjechał i nawet nie ma ofert, które mi pasują
@affairz: Ale wtedy nie było bańki, po prostu były ujemne stopy procentowe które - słusznie zakładałeś, że nie mogą trwać wiecznie i w końcu musi p--------ć. Nikt nie mógł przewidzieć, że polska jest pod okupacją deweloperów i to oni piszą ustawy. Na szczęście teraz już to wszyscy wiedzą i jest opór :)
@Mathas
Jeszcze dwa tygodnie, już się zaczyna, już blisko.
Ciekawe wnioskowanie.
@BuzkaNeslon: To jest tylko jeden z czynników sugerujących, że mamy bańkę. Nie jedyny.
@Khaine:
@jozef-dzierzynski: 3 lata temu nie było bańki tylko rynek przegrzany ujemnymi stopami (rata wychodziła w c--j mała względem najmu, nic dziwnego że ceny rosły). Teraz mamy prawdziwą bańkę, wyłącznie dzięki BK2%.
@Khaine: to samo pisali 3 lata temu, że no może w 2019 nie było bańki (mimo że wtedy też ją wieszczyli) ale teraz to już na pewno jest, bo covid, bo stopy, bo cośtam. Nie kupować, zaraz spadną, zaraz będą
@jozef-dzierzynski: Nie spłaciłoby mojego kredytu tylko co najwyżej odsetki. Więc niezależnie od wszelkich innych czynników - tak długo jak najem jest połowę tańszy od rat, to należy wynajmować. Bo zamienisz najem za 3k (już ze wszystkim) na 4500