Wpis z mikrobloga

Z Dalią była szybka akcja. Dodałam ogłoszenie, że szukam domu (nawet tymczasowego), post miał kilka tysięcy udostępnień, udostępnił nawet jakiś gość z dużymi zasięgami ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No i kilka dni później pojechałam po Dalię, zerwałam jej łańcuch i zawiozłam do nowego domu () Takie akcje sprawiają, że nadal chcę robić to co robię.

#otoziaki

#pomagajzwykopem #psy #pokazpsa #smiesznypiesek #dziendobry
cytmirka - Z Dalią była szybka akcja. Dodałam ogłoszenie, że szukam domu (nawet tymcz...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 104
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cytmirka: Mam kilka pytań: 1 Czy ktoś rozmawiał z właścicielem wcześniej ? 2. Czy ktoś mu zabronował żeby coś ogrodził albo kojec aby pies miał wybieg? 3. Czy takie akcje są skuteczne (tzn zabieranie psów) ? 4. Jak to wygląda od kwestii prawnej (legalnosc itp )
  • Odpowiedz
  • 450
@cytmirka: jak ukradłaś psa to tfu xd mojej cioci też tak jakaś świruska z------a psa pod pretekstem, że pies zaniedbany, a pies po prostu miał 14 lat i ledwo już żył, ale żył
  • Odpowiedz
  • 122
@assninja: nie ma znaczenia xd z-------e psa nawet jeśli ma mu to pomóc jest złe
trzeba było zgłosić do jakiegoś tozu czy gdzieś, że ktoś się znęca nad psem
  • Odpowiedz
@Lefty: nie jest złe, jest najwyżej nielegalne

chciałbym by ludzie z podobną pasją jak do obrony "świntyj własności prywatnej" bronili po prostu dobra zwierząt xd
  • Odpowiedz
  • 162
@assninja: ja bym chciał, żeby ludzie z podobną pasją rozumieli, że nie w ich mocy leży wydawanie wyroków i wymierzanie "sprawiedliwości" w imię dobra zwierząt xd
potem właśnie kończy się jak u mojej cioci, że w centrum miasta jej z------i starego psa, a jak potem kuzyn dorwał złodziejkę to się tłumaczyła, że 14 letni pies miał widocznie zepsute zęby więc go zabrała ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Lefty: ale odnieś się do sytuacji wyżej a nie jednej która dotyczyła akurat twojej ciotki

naprawdę nie uważasz że istnieje sytuacja gdzie zabranie psa jest po prostu lepszym wyjściem? Jak możesz stworzyć takie zdanie "jest złe nawet jak może mu pomóc" lol.

Jakbyś widział np. tego posła pisu co ciągnął psa na smyczy przywiązanego do haka w samochodzie to wszystko ok i nie wolno mu tego psa zabrać?
  • Odpowiedz
ale odnieś się do sytuacji wyżej

@assninja: no pies ze smutną minką na łańcuchu przy jakiejś oborze no i co xd jasne, że nie powinno się trzymać psa na łańcuchu, ale to też nie jest powód by wbijać się na teren prywatny i kraść psa
co opce stało na przeszkodzie by zrobić foto i wysłać do tozu czy
  • Odpowiedz
@Lefty: czyli co, gdybym zobaczył że ktoś ciągnie psa za autem to mogę go zatrzymać i ukraść psa? Czy nadal nie, bo kradzież to zło nawet jak jest dobre dla psa?

co opce stało na przeszkodzie by zrobić foto i wysłać do tozu czy gdzieś?

bo pewnie ma już doświadczenie z tego typu instytucjami, że mają to w dupie. Szczególnie jak policja przyjedzie, właściciel powie "nie i wuj" i koniec
  • Odpowiedz
za autem to mogę go zatrzymać i ukraść psa?

@assninja: tak możesz go zatrzymać, ale nie możesz go przywłaszczyć i zadecydować samodzielnie o jego dalszym losie tylko kiedy już policja przyjedzie na miejsce przestępstwa (bo próba zabicia psa to przestępstwo) to wtedy się okaże co dalej z psem

Kradzież psa to mniejsze zło, ale pewnie się nie zgodzisz :)

@assninja: no nie zgadzam się
  • Odpowiedz
Przecież przepisy w Polsce pozwalają zabrać psa jeśli właściciel sie nad nim znęca. Znęcaniem jest np. nie uwolnienie go co 12 h z łańcucha. Nie dziękujcie. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
@assninja ale wiesz, że poprzedni właściciel zaraz będzie miał kolejnego burka, bo na wioskach co tydzień ktoś oddaje? Tu trzeba edukacji a nie takich akcji pod publiczkę
  • Odpowiedz
@hpiotrekh: no ok trzeba edukacji i imho lepszych narzędzi do zwalczania tego. U nas policja niestety ma to w dupsku i niewiele robi.

Patrzę więc po prostu na efekt - jeden pies ma teraz normalny dom. Lepsza sytuacja niż przedtem
  • Odpowiedz