Wpis z mikrobloga

W gorących jest wpis że 80% uczniów w szkołach średnich zrezygnowało z religii. Lekko mnie to uderzyło, bo pamiętam jak ja - nieco ponad 10 lat temu - będąc w ogólniaku złożyłem oświadczenie o rezygnacji z religii. Echo poszło po wszystkich nauczycielach xD a babka która uczyła mnie rok wcześniej tegoż przedmiotu przestała mi odpowiadać na "dzień dobry".
A tu proszę, dekadę później jest to standardem. No piękne czasy, piękne.
#szkola #religia
  • 126
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Raum: jak ja jeszcze 15 lat temu nie chodziłem na relę to sobie czarniak wymyślił że mi da ndst (4 klasa techbazy, nie łaziłem od początku) za nieobecności, w sumie nawet się tym nie przejąłem tylko powiedziałem wychowawcy że w domu dalej są kopie dokumentów z każdego roku włącznie z 4, i jakoś na świadectwie ocena z religii się w ogóle nie znalazła jak w poprzednich latach ( ͡°
  • Odpowiedz
@Raum: ja miałem tak samo jak Ty (ok 15 lat temu). Na wstępie sekretarka zapytała mnie i kolegę czy jesteśmy satanistami. Później wszystko z grubsza jak u Ciebie ;)
  • Odpowiedz
@moniuszki: wschodnia wielkopolska, 10-15 lat temu, mała miejscowość, byłem jedyną osobą, która chciała się wypisać w 1 liceum. Najpierw mnie matka nie chciała wypisać, więc dostałem zagrożenie za pierwszy semestr i gdyby mnie nie wypisała to groził mi kibel (tak, można było wtedy kiblować przez 1 z religii xDDD). Jak już skutecznie doprowadziłem do wypisania to miałem na głowie księdza (dowalał się do mnie co chwilę na przerwach o jakieś
  • Odpowiedz
@Raum: u mnie w liceum ponad 15 lat temu katecheta tak świetnie prowadził religię, że nawet zadeklarowany ateista chodził na lekcje (po prostu się nie modlił). Były dyskusje na różne tematy, zawsze zaczynaliśmy od naszych przemyśleń, na koniec katecheta mówił co na to KK.

Także jak zwykle rozchodzi się o to, w jaki sposób sprzedaje się wiedzę ;)
  • Odpowiedz
@Raum: pamiętam jak w pierwszej klasie ogólniaka powiedziałem na lekcji że nie byłem bierzmowany. Wszyscy patrzyli na mnie jak na jakieś UFO xD
Mam nadzieję, ze taki trend się utrzyma, aż do pełnego unicestwienia religii w szkole
  • Odpowiedz
@moniuszki: Ja dopiero po zakończeniu edukacji się dowiedziałem, że według przepisów trzeba na religię się zapisywać. We wszystkich szkołach do których chodziłem było na odwrót i jak ktoś chciał zrezygnować to musiał to zadeklarować i w sumie to było chyba normą w większości szkół.
  • Odpowiedz
@Raum: Gdzie Ty mieszkasz? Ja mieszkając na zgniłym zachodzie Polski zrezygnowałem z religii w 1999 r. Z klasy chodziło tylko 9 osób, więc standardem było to już ćwierć wieku temu. Przynajmniej na zachodzie
  • Odpowiedz
zrezygnowało z religii

@Raum: problem w tym, że nawet katolicy na lekcje religii narzekają, bo to nie jest lekcja o religiach, tylko ciśnięcie po uczniach, bo nie znają danej modlitwy, więc co to za katolicy. Idealna metoda, aby przekonać młodego człowieka do kościoła.
  • Odpowiedz