Wpis z mikrobloga

składam sobie #pc do wszystkiego - gry, dockery, może trochę AI itp
chciałbym żeby było cicho
szukam sensownego MOBO pod ryzena 7700 i jakiegoś chłodzenia wodnego do niego
potrzebuje tez obudowy która to pomieści (z niezłą wentylacją - wolę dopłacić do wentylatorów z zestawu niż później wymieniać) oraz zasilacza 600W +- (modularny)

nie jestem natomiast pewien co do chłodzenia - może przy wydajnym powietrzu nie byłoby dużej różnicy w głośności?
no i drugie pytanie - czy wentylator 14cm vs 12cm w zasilaczu ma jakiekolwiek znaczenie w przypadku decybeli? ewentualnie czy taki zasilacz z zapasem 200W też będzie ograniczał obroty wentylatora?
PS
kilka propozycji danego elementu pls (chciałbym kupić możliwie najwięcej w jednym sklepie)

#pcmasterrace #komputery #sprzetkomputerowy
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

600W

@xmoneke: Ty te AI będziesz odpalał na minimalnych ustawieniach do szkolenia/robienia 1 rzeczy z kalkulatora?
Z tego co wiem AI jest potężnie obciążające dla GPU, żeby jako tako działało potrzeba mocnego GPU i mocnego zasilacza 600W to co najwyżej jakiś 4060 i to chyba nawet bez Ti czy starocie typu 3070Ti ( _)
  • Odpowiedz
  • 0
@MePix: nie no, zamierzam zakupić 4070 super - ale te AI to raczej do nauki/zabawy o ile już (tylko nie wiem czy 12vram starczy)

@Buko_von_Krossig ale X3D mają obcięte zużycie prądu przez ten cache - taktowanie -1GHz~ względem wersji bez tego. widać to też na wykresach poboru mocy

@nabla-delta
dzięki za linki - podrzucisz jeszcze jakąś budę?
odnośnie chłodzenia - cena widzę bardzo zbliżona - to co będzie
  • Odpowiedz
  • 0
@xmoneke 7700 ma tdp 65w, to żadne wyzwanie dla schladzaczy poniżej 100 zł. No ale jak ze względów estetycznych to można iść w aio, pewnie.

Mobo niemal dowolne b650.

Zasilacz dobrze brać z trybem zero fan, no i 14cm wentyl powinien być z definicji cichszy. No ale to są dość drogie rzeczy, trzeba by to skorelować z budżetem ( ͡º
  • Odpowiedz
  • 0
@MePix
chłopie nie wierz w takie rzeczy, 4070 super żre w maxie po delikatnym uv 220W. nawet niech po mocnym OC bierze 300 to dalej te 600 jest mocno na wyrost

@majk3l
no właśnie, ale czy to faktycznie będzie odczuwalna różnica? powiedzmy, że chciałbym gdzieś koło tych 42-44db się zamknąć
kompa sam sobie złoże, po prostu mam zagwozdkę odnośnie powyższych komponentów, bo wypadłem na parę lat
  • Odpowiedz