Wpis z mikrobloga

@Konszachty: będąc po studiach i żyjąc samodzielnie mieszkanie na pokoju jest strasznie upokarzające. Póki by mnie było stać trzymałbym się samodzielnego mieszkania, a op-a stać. Mało zostaje, ale jednak spina wszystko.
no chyba, że ze znajomymi, to wtedy co innego. Chodzi mi o mieszkanie z obcymi.
  • Odpowiedz
ale czemu 2500 za wynajem? Jak mało się zarabia lub nie jest wystarczająco idzie się na pokój jak każda ogarnięta osoba

@Konszachty: jak się ma powiedzmy te 20 lat to można, ale trochę bardziej dorosły facet mieszkający na pokoju to już nie wiem czy to "ogarnięta osoba"
  • Odpowiedz
@Atreyu bez przesady mam masę znajomych co po 30 mieszkali po pokojach zbierając kasę na swoje mieszkanie. Jedni byli w tym konsekwentni drudzy niestety nie bo kupowali sobie auta bądź podróżowali przez co musieli dłużej na tym pokoju siedzieć. Na wynajem się powinno przeznaczać 1/4 zarobków by ten wynajem miał sens. Sam mieszkanie kupiłem bardzo szybko gdzieś w wieku 25/26 lat za gotówkę i do 32 chyba mieszkali u mnie koledzy
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Konszachty:
Spłacam swoje mieszkanie i rata kredytu + czynsz to jakieś 2500 zł. Tym bardziej mnie zastanwia jak ludzie mogą żyć za mniejsze pieniądze patrząc na to że mam stosunkowo niską ratę. Najbardziej dołujące jest to że wszyscy uważają to za normalne, a dla mnie to jest patologia. Każdy pracujący na pełen etat powinien móc sobie pozwolić na godne życie.

• Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP): @rafalekzpuszczy:
Takie gadanie. Miałeś kiedyś z tym cokolwiek wspólnego czy wyczytałeś te pierdoły na wykopie? Mam uprawnienia spawacza i potrafię spawać. Mam w tym dużo doświadczenia i jedyne na co mogę liczyć to 4000 na rękę, lub delegacje za granicę gdzie zarobię godnie. Wujek zajmuje się wykończeniówką, tylko on jest bardzo dobrym specjalistą i również nie pracuje w Polsce, a robi zlecenia za granicą. W
  • Odpowiedz
@mirko_anonim nie wiem co jest patologia co jest normalne. Pracując w Krakowie w Capgemini w 2013 zarabiałem 2.1 na rękę. 400 płaciłem za pokój starałem się zawsze odkładać jak najwięcej i zapewne w tysiącu się mieściłem i 1.1 odkładałem - najwięcej szło na imprezy. Nie wyobrażam sobie by zarobić 8 tys a wydać 7. Preferuje model chiński bodajże gdzie 70/80 się oszczędza inwestuje a wynik efekt tych inwestycji można wydawać -
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Bardzo dobrze że wymagasz. Tych robaków nie słuchaj. Walcz o swoje i powodzenia. Wierzę że ci się uda i że ludzie z godnością w końcu przejmą rynek pracy. Aplikuj cały czas, patrz też na pracę zdalną i hybrydową w sąsiednich miastach Nawet jakbyś miał dojeżdżać raz czy dwa w tygodniu to może ci wyjść finansowo lepiej niż pracować na miejscu. Jakby każdy miał takie podejście to może w tym
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP): @rafalekzpuszczy:
Może taki problem że jako obywatel kraju Europejskiego, przy cenach Europejskich powinienem mieć możliwość zarobku na poziomie Europejskim? To jest psi obowiązek naszych rządzących zapewnić nam warunki do godnego życia, tak samo jak naszym obowiązkiem jest walczyć o swoje, cenić się i wymagać wyższych pensji. Niestety czuję się czasami jak jakiś buntownik wśród niewolników co mnie wyjątkowo dołuje.

• Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 3
✨️ Autor wpisu (OP): @Konszachty:
To ci powiem co jest patologią:
Patologią jest sytuacja w której konkurujesz o stanowisko pracy gdzie 7% ludzi oczekuje wypłaty poniżej 5000 netto, 13% 5000-7000 netto, a 80% ludzi którzy oczekują więcej, wiedzą czym są koszty utrzymania i wiedzą czym się może skończyć kryzys i utrata pracy zostają z ręką w nocniku. Duża część z tych ludzi ma bardzo wysokie raty kredytów hipotecznych ze
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
1. Przesiądź się na rower, o ile masz blisko do pracy to będziesz miał mniejsze koszty. Albo pomyśl nad bardziej oszczędnym i tanim w naprawach samochodem.
2. Daj sobie spokój z Tinderem, szkoda na to nawet nerwów. W ogóle szukanie różowej przez jakichkolwiek pośredników to jest po prostu nieporozumienie.
3. Jak tyle zarabiasz i w ogóle masz pracę to się ciesz. Na bezrobociu to dopiero byś popadł w depresję.
  • Odpowiedz
@Konszachty: Dzięki bezmyślnemu dodrukowi pieniądza, to co oszczędzisz zeżre ci inflacja. Podziękuj PO-PISowi i znajomym którzy na nich głosują. PIS zadłużył państwo na 150 mld zł, a PO zaplanował 280 mld zł długu! Niestety debile też mają prawo głosu
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: *0% Polaków głosuje na PO-PIS, a to jedna banda złodziei traktująca lepiej obcych niż Polaków. Poza tym jeśli w Polsce większość robaków kupuje niemieckie towary w niemieckich sklepach to nie mają prawa spodziewać się niemieckich zarobków. Do końca swych dni będziecie tyrać na Niemca i czyścić jego kraj z popowodziowych i rozbitych wraków.
  • Odpowiedz