Wpis z mikrobloga

Siemka, chciałbym się nauczyć programować w C# a później przejść na .NET. Znam podstawy programowania, tylko nie wiem jak zacząć się tego uczyć w sposób przyszłościowy. Chciałbym w przyszłości zacząć pracę w IT, albo chociaż spróbować swoich sił w programowaniu bardziej hobbystycznie. Zna ktoś może jakąś listę projektów dla osób początkujących które mógłbym sobie wykonać, żeby się wdrożyć bardziej w ten świat?
#csharp #asp #dotnet
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@PanTward: Głównie to w technikum bawiłem się dużo HTML i CSS i jakieś kalkulatory z c++, na studiach miałem doczynienie z pythonem oraz c#. Tam również pisałem jakieś podstawowe programiki ogarniające pętle, tablice itd. Dodatkowo aplikację webową na inżynierkę pisałem na kolanie w ASP.NET CORE MVC, ale to serio było na kolanie i w turbo tempie. Działać działało, ale nie wiedziałem czemu to działa.
  • Odpowiedz
@skiros: czyli cos tam ogarniasz. ogolnie, to a nie wiem jaka jest teraz sytuacja juniorow na rynku, mozesz robic jakies gowno web api czy inne kalkulatory i wierzyc ze kiedys staniesz sie na tyle dobry, ze wezma cie na programiste 25k. ale na twoim miejscu bym poogarnial pytania na rozmowe i poszedl do byle januszexa za najnizsza zeby tylko zdobyc doswiadczenie i potem spierdzielil do czegos lepszego
  • Odpowiedz
  • 0
@PanTward: To jest właśnie problem w tym, że ogarniam podstawy ale nie wiem jak dalej w to brnąć. Znasz może jakieś projekty które mogę sobie wykonać? Które nie będą aż tak powalone, że będę potrafił dojść, żeby to zrobić? Najlepiej to zacząłbym od paru projektów w c#.. nie chce się bawić w jakieś podstawowe 5 minutowe kalkulatory bo to jest dla mnie bez sens.. obecnie nie szukam pracy, zarabiam dobre
  • Odpowiedz
@skiros: Skoro dodałeś tag #aspnet to zakładam, że chciałbyś też coś z webówki. Więc poćwicz tworzenie prostych REST Api - te często pojawiają się na zadaniach kwalifikacyjnych, później zacznij je komplikować o lepsze logowanie, metryki, cache, autoryzacje, logowanie.
Jak już to będziesz miał to konteneryzuj, spróbuj zrobić apkę rozproszoną.
Z takich fajnych rzeczy do potrenowania to dodaj wsparcie dla GraphQL.

I wszystko to rób zgodnie z najlepszymi praktykami,
  • Odpowiedz
@skiros: to musisz znalezc jakis temat co cie bedzie interesowal, bo tak to sie zanudzisz. pomysl o jakiejs czynnosci ktora wykonujesz monotonnie, a moglby za ciebie to program robic rozpisz jakby to moglo wygladac, ogolnie to musisz n---------c zeby byly jakies efekty. przykladowo masz jakies faktury o takim samym wzorze i one sie jakos randomowo nazywaja, robisz programik ktory bedzie czytal dane z faktury i zmienial nazwy plikow. bierzesz biblioteke
PanTward - @skiros: to musisz znalezc jakis temat co cie bedzie interesowal, bo tak t...
  • Odpowiedz
  • 0
Dziękuję bardzo za odpowiedzi Panowie! A macie może listy zadań na rozmowy kwalifikacyjne? Z chęcią bym zobaczył jak to wygląda w rzeczywistości
  • Odpowiedz