Siema ;) Ja z maΕym pytaniem do PC-owych geekΓ³w π Mam maszynΔ, ktΓ³ra jest juΕΌ leciwa. Z racji na to chciaΕbym zabraΔ siΔ do jakiegoΕ ulepszenia. Specyfikacja: PΕyta gΕΓ³wna MSI H61M-P31/W8 (MS-7788) Procek: I5 3350P 3,1 GHz (socket 1155LGA) Grafika: Geforce GTX 960 4 GB od asustek 8 GB ramu DDR3 (2 kostki)
Czy da siΔ to jakoΕ sensownie ulepszyΔ nie wydajΔ c milionΓ³w i nie zmieniajΔ c np. grafiki, ktΓ³ra przy grach, w ktΓ³re gΕΓ³wnie gram daje spokojnie radΔ? MyΕlaΕem nad zmianΔ plyty gΕΓ³wnej i procka + doΕoΕΌenie ramu do 16 GB.
NiechΕΌe ktoΕ ze znawcΓ³w poradzi coΕ konkretnego nie za miliony, lub jakieΕ ciekawe rozwiΔ zania co moΕΌna z tego wykuΔ. MyΕlaΕem nad pΕytΔ , ktΓ³ra pozwoli na wΕoΕΌenie Ryzena przy pozostaniu przy obecnej grafice. Dobry pomysΕ?
Czy da siΔ to jakoΕ sensownie ulepszyΔ nie wydajΔ c milionΓ³w i nie zmieniajΔ c np. grafiki, ktΓ³ra przy grach, w ktΓ³re gΕΓ³wnie gram daje spokojnie radΔ?
@meris91: tak zupeΕnie po tanioΕci (~500zΕ) da siΔ poskΕadaΔ: Ryzen 3600 + 2x8GB pamiΔci + podstawowa pΕyta AM4. Do tego obowiΔ zkowo SSD, jak jeszcze nie masz.
@10129 daje radΔ < szaΕu nie ma To gΕΓ³wny powΓ³d ;) Gram na niΕΌszych detalach w celu zwiΔkszenia pΕynnoΕci. ChciaΕbym to jakoΕ zrΓ³wnowaΕΌyΔ.
@meris91: zaleΕΌy ile chcesz / moΕΌesz wydaΔ. RyΕΌ 3600 to taka opcja minimum.
Jak chcesz zostaΔ na obecnej grafice na dΕuΕΌej, to wedΕug mnie nie ma sensu nic wiΔcej niΕΌ Ryzen 3600. W grach i tak siΔ bΔdzie nudziΕ, w pozostaΕych typowych zastosowaniach teΕΌ bΔdzie co najmniej dobrze.
@10129 nie mam jakiegoΕ ΕcisΕego budΕΌetu. Ujmiemy to tak, im mniej tym lepiej xd nie to nie skΕadam z xkomu, sam to skΕadaΕem kilka dobrych lat temu :)
@meris91: ooo, wywoΕaΕeΕ wilka z lasu. Jak mogΔ pomΓ³c? Czasem ktoΕ zostawia stare graty przy zakupie nowego PCta na #majk3lskladapcty, wiΔc coΕ tam moΕΌe taniego dobierzemy.
AMD AM4 to myΕlΔ najbardziej ekonomiczny kierunek z tych wartych wydajnoΕciowo i przyszΕoΕciowo. Jak coΕ to PW ( Ν‘Β°ΝΚΝ‘Β°)
Ja z maΕym pytaniem do PC-owych geekΓ³w π
Mam maszynΔ, ktΓ³ra jest juΕΌ leciwa. Z racji na to chciaΕbym zabraΔ siΔ do jakiegoΕ ulepszenia.
Specyfikacja:
PΕyta gΕΓ³wna MSI H61M-P31/W8 (MS-7788)
Procek: I5 3350P 3,1 GHz (socket 1155LGA)
Grafika: Geforce GTX 960 4 GB od asustek
8 GB ramu DDR3 (2 kostki)
Czy da siΔ to jakoΕ sensownie ulepszyΔ nie wydajΔ c milionΓ³w i nie zmieniajΔ c np. grafiki, ktΓ³ra przy grach, w ktΓ³re gΕΓ³wnie gram daje spokojnie radΔ?
MyΕlaΕem nad zmianΔ plyty gΕΓ³wnej i procka + doΕoΕΌenie ramu do 16 GB.
NiechΕΌe ktoΕ ze znawcΓ³w poradzi coΕ konkretnego nie za miliony, lub jakieΕ ciekawe rozwiΔ zania co moΕΌna z tego wykuΔ. MyΕlaΕem nad pΕytΔ , ktΓ³ra pozwoli na wΕoΕΌenie Ryzena przy pozostaniu przy obecnej grafice. Dobry pomysΕ?
#pc #komputery #grypc #hardware
nie opΕaca siΔ ulepszaΔ
ale po co skoro daje radΔ?
@meris91:
Do tego obowiΔ zkowo SSD, jak jeszcze nie masz.
To gΕΓ³wny powΓ³d ;) Gram na niΕΌszych detalach w celu zwiΔkszenia pΕynnoΕci. ChciaΕbym to jakoΕ zrΓ³wnowaΕΌyΔ.
Jak chcesz zostaΔ na obecnej grafice na dΕuΕΌej, to wedΕug mnie nie ma sensu nic wiΔcej niΕΌ Ryzen 3600. W grach i tak siΔ bΔdzie nudziΕ, w pozostaΕych typowych zastosowaniach teΕΌ bΔdzie co najmniej dobrze.
@meris91: ooo, wywoΕaΕeΕ wilka z lasu. Jak mogΔ pomΓ³c? Czasem ktoΕ zostawia stare graty przy zakupie nowego PCta na #majk3lskladapcty, wiΔc coΕ tam moΕΌe taniego dobierzemy.
AMD AM4 to myΕlΔ najbardziej ekonomiczny kierunek z tych wartych wydajnoΕciowo i przyszΕoΕciowo.
Jak coΕ to PW ( Ν‘Β° ΝΚ Ν‘Β°)