Wpis z mikrobloga

są "arabskie" bo w naszym kręgu upowszechnili je "Arabowie"

@krytyk__wartosciujacy: upowszechnili a nie wymyślili. W ogóle zdobyli je w ten sam sposób co resztę wiedzy, przez najazdy niosąc allaha na mieczach
  • Odpowiedz
@HrabiaTruposz

Prawda jest taka że zarówno islam jak i chrześcijaństwo mogą usypać sobie stosiki z książek i czaszek - bo obie te religie mają swoje osiągnięcia, nie tylko w zakresie nauki, ale też eksterminacji ludów które nie chciały podporządkować się ich dogmatom. Historia nie jest czarno-biała. A Jaki to skończony debil.

Rozwój obu cywilizacji przypada na lata, gdy religia miała mniejszy wpływ niż nauka. Tyle, że tak się złożyło, że tam
  • Odpowiedz
  • 3
Ziomeczki ja wiem, że się czegoś nowego nauczyliście i chcieliście się pochwalić, ale jakbyście przeczytali mój wpis, to byście zauważyli, że ja nigdzie osiągnięć średniowiecza nie neguję, nawet wprost to zaznaczam, a jedynie tezę, że dużo dominacji chrześcijaństwa to super rozwój i potęga, a jak islam, to zło i śmierć xd Zapomniałem że wykop i tu trzeba drukowanymi literami bo potem sto powiadomień od "mundrych" ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
Między VIII a XIII wiekiem muzułmańskie ośrodki takie jak Bagdad, Kordoba czy Damaszek były centrami wiedzy, gdzie rozwijano matematykę, astronomię, medycynę, filozofię.

Nie żeby coś, ale zapominasz o Konstantynopolu i Cesarstwie Rzymskim, na którym Islam (oprócz Persji) mocno się wzorował. Inna sprawa z turbopatriarchą Rzymu aka papieżem, który nagle stwierdził, iż jest patriarchą SSJ2 i patriarchowie Konstantynopola, Antiochii, Jerozolimy i Aleksandrii są mu podlegli.

@Neobychno:
  • Odpowiedz
@Diamond-kun
W wielu wypadkach, to ludzie związani z kościołem mocno, popchneli Europe w Renesans, jak chociażby Marsilio Ficino (wspaniały). 95% wszelakich szkół było prowadzone przez kościół czy też innych religijnych.

Jakiś czas temu w Polsce 100% szkół było prowadzonych przez komunistów. Gdyby nie oni to Polacy nie umieliby czytać. Tak czy nie?
  • Odpowiedz
@Mezomorfix

Chrześcijaństwo nie ma możliwości radykalizacji bo jest kilka twardych i bezwarunkowych postulatów np nie zabijaj, ma też bardzo szerokie pole tolerancji dla innych a ogólny zamysł jest bardzo pobłażliwy i liberalny.

Tak pobłażliwy, że aż trzeba było organizować krucjaty jak ktoś zmienił obrządek. XD
Gdyby tylko istniał jakiś związek złagodzenia polityki Kościoła z utratą przez niego wpływu na politykę i społeczeństwo.
  • Odpowiedz
@wstanczyk:

Były kiedyś takie czasy, gdy religia chrześcijańska dominowała w Europie, a na wschodzie Islam. Nazywało się to u nas ciemnymi wiekami, a tam złotym wiekiem Islamu, podczas którego powstało mnóstwo ważnych odkryć naukowych.

Ten komentarz jest tak dyletancki że aż śmieszny ;)
"Ciemne wieki" to czas między upadkiem Rzymu, gdy to zawaliła się cała cywilizacja na zachodzie, nastąpiły zmiany klimatyczne, wędrówka ludów, ustanowienie nowych państw, a miedzy renesansem karolińskim.
  • Odpowiedz
@Neobychno: racja, obrazek z d--y bo powinno być do góry nogami - na podwalinach islamu wyrosły czaszki, a na podwalinach chrześcijaństwa cała współczesna cywilizacja. Najgorzej jak ktoś tak p------i jak wy @wstanczyk @Neobychno kiedy dziedzictwem chrześcijaństwa oddychacie tak bardzo, że nawet nie zdajecie sobei sprawy. Bo to są takie podstawy jak np. wiara w to, że świat jest uporządkowany tj. można go zbadać tzn. prawa fizyki są prawami
  • Odpowiedz
@Neobychno: ciapaki cyfry arabskie wymyśliły albo z------y Hindusom, i wymyśliły szachy, no i astronomię, jakieś podwaliny z naszej perspektywy rubieży Europy to tak łatwo osądzać ale te kultury się przenikały w znacznym stopniu. A potem ameryczka odkryła ropę u brudasów na pustyni i nagle wielkie książęta gdyby nie ropa byliby biedni jak Egipt.
  • Odpowiedz
@van-der-staas kościół nie zabraniał istnienia równoległych instytucji naukowych, komuniści już tak.
To że takowych nie było, to głównie była kwestia że nikomu się nie opłacało specjalnie to robić.
  • Odpowiedz
@Neobychno: jesteś w stanie podać dokładnie, którą naukę Kościół ograniczył i w jaki sposób była sprzeczna z dogmatami wg Kościoła? Chociaż jeden konkretny przykład. Dogmaty, z tego co mi wiadomo, dotyczą spraw wiary i nie zahaczają o naukę.

Św. Augustyn, doktor Kościoła IV/V wiek: „ "Kiedy istnieje konflikt między udowodnioną prawdą o naturze a konkretnym odczytaniem Pisma Świętego, należy szukać alternatywnego odczytania Pisma Świętego".
  • Odpowiedz