Wpis z mikrobloga

Domowy ajvar wykonany. Niezły. Polecam na kanapki. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Przepis jest prosty. Zrobiłem to tak:
1. pięć papryk pokroiłem na plastry, bakłażany na połówki,
2. wrzuciłem na blachę do pieczenia, wysmarowałem wszystko oliwą z oliwek,
3. piekłem w ok. 200 stopniach aż wszystko zmięknie i dostanie koloru,
4. wyjąłem i przeniosłem do naczynia, gdzie zblendowałem na gładką masę (papryki całe, bakłażany obrałem ze skórki),
5. dodałem pieprz, sól, ocet jabłkowy (mętny), łyżeczkę cukru, koncentrat pomidorowy (jak ktoś lubi to opcjonalnie można dodać czosnek, majeranek, chili, zioła prowansalskie, co tam lubi).

Zdjęcia brak, bo to tylko pomarańczowa breja.

Produkt jak najbardziej dla osób z #wegetarianizm i #weganizm

#ajvar #przepisy #gotowanie #chwalesie #gotujzwykopem #pieczzwykopem
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Damasweger: Jest ciut bardziej gęsty od tego z firmy Podravka, na pewno jest bardziej zbity, bo tamten mam wrażenie, że jest delikatnie napowietrzony. Daję najczęściej na kanapki. Przykładowa niewegańska kompozycja od dołu: ciemny domowy chleb na zakwasie, masło, rukola, ser, ajvar, mozzarella, pomidor, czerwona cebula, ocet balsamiczny.

Daję ajvar też do sosu pomidorowego na domową pizzę, świetnie dodaje smaku. Poza tym wrzucam go do wszelkich gęstych sosów, fasolek, czy innych
  • Odpowiedz
@lunga: Chyba wiem co czujesz, miałem podobnie z kompotem gruszkowym. Wziąłem sobie słoik z domowym kompotem gruszkowym, jadłem je sobie, a nagle za chwilę grypa żołądkowa. Kilka dni wyjętych z życia, wymioty i rozwolnienie. A te gruszki przez kilka dni pachniały w pokoju... Przez kilka lat miałem absolutny wstręt do kompotu z gruszek. xD
  • Odpowiedz
@lunga: Tak, tylko co do tego całego życia to chyba tak nie jest, często po jakimś czasie już trochę przechodzi i to złe uczucie łagodnieje, dzięki czemu można próbować wrócić, mi to zajęło kilka lat. Nie zmuszaj się do ajvaru jeśli nie chcesz, bo po co robić coś na siłę, ale może jak byś dał sobie czas, tyle ile potrzebujesz, a później spróbował, to by się tamte złe wspomnienia jakoś
  • Odpowiedz