[18 czerwca 2024, 13:53] Kiedy przejście przez śluzę Opatowice będzie otwarte? Tomasz Sikora z Urzędu Miejskiego Wrocławia mówi, że za kilka tygodni. Prawdopodobnie będzie to lipiec, ale nie jego początek – słyszymy z urzędu miasta.
[29.07.2024 19:40] Uruchomienie przejścia przez Śluzę Opatowice planowano w ciągu wakacji. Będzie jednak trochę później. (...) przed końcem wakacji ZDiUM ogłosi przetarg na realizację prac. Ich wykonanie powinno potrwać kilka tygodni.
@Darth_Gohan: @murison: @bardzospokojnyczlowiek: Ostatnio widziałem na fejsie jak Jaca się wypowiadał w tej sprawie. Przejście będzie, jest w planach do zrealizowania i nawet "Wody Polskie" są za i się przechyliły w tej sprawie pod jednym "ale". Trzeba zrobić pewnego rodzaju zabezpieczenia, a to wymaga czasu, zgód itd., więc pozostaje tylko czekać i czekać ;)
@Darth_Gohan: @Domciu zaraz się sezon rowerowy skończy to się usiądzie na spokojnie i w przyszłe wakacje (gdzieś pod koniec sierpnia) się zacznie roboty. Potrwają ze dwa lata, tak do końca kadencji Sutryka, żeby na koniec prezydentowania mógł sobie otworzyć i namaścić kolejnego kandydata( ͡°͜ʖ͡°)
@bardzospokojnyczlowiek: Dlatego nie spodziewałbym się zmian w tym miejscu jeszcze w 2024 roku. Dokopałem się do rolki na fejsie, gdzie Jaca o tym mówi. Wspomina o jakichś automatycznych bramkach przez tę śluzę. Panie Ameryka! ( ͡°͜ʖ͡°)
te wody polskie to chyba jeszcz ewiekszy beton pelen starych dziadow niz last panstwowe czy dzialacze sportowi w malych miasteczkach
@pasta_alla_carbonara: Walczyli żeby było zabezpieczone bo nie chcieli ponosić odpowiedzilności. Jak dla mnie największy problem to to, że nikt na etapie kiedy to projektowano przy remoncie nie dogadał się z miastem.
@Domciu Przecież ten temat trwa od kiedy skończył się remont Jazu. To już w lata będzie
@Darth_Gohan: gydby to jeszcze nie byla wieloletnia telenowela, zaczynajaca sie od "nie bo nie", przez "nie bo niebezpieczne" az do odbijania pileczek, robienia problemow, przeciagania terminow i uj wie co jeszce.
Brakuje jeszcze, zeby sie rowerzysci i spacerowicze wkurzylii i zbudowali wlasna kladke z palet czy cos ;)
@Darth_Gohan: Wiem o tym doskonale. I każdego to pewnie boli, że załatwienie takiej sprawy może trwać tak długo gdzie ma się w poważaniu głos mieszkańców, a wcześniej nie dba się o dialog na linii magistrat - "Wody Polskie".
Można się śmiać, gdybać i debatować jak to się powinno załatwić, ale stało się i nadal się dzieje tak, a nie inaczej i nic z tym nie można zrobić by nadać tej
no a potem przeczytalem w zalaczonych dokumentach, ze uniewaznili przetarg wczoraj, bo jeden mozg zglosil 2 oferty (a nie mozna wg ustawy), a kolejne nie mieszcza sie w budzecie, ktorego miasto nie zwiekszy :D
@pasta_alla_carbonara: No proszę jakie jaja, więc tak szybko nie doczekamy się możliwości przejścia przez tę śluzę... Pytanie brzmi ile miasto chce przeznaczyć na ten remont i wgl jakiego rzędu to są koszta? Przecież to nie jest nie wiadomo jak duża inwestycja, by miasta nie było stać lub nie mogło trochę podnieść kwoty, by to pchnąć do przodu. Tragedia i nic więcej...
Miaasto ma na to budzet niecale 340tys. Rotomat wycenil swojaa prace na prawie 2x wiecej. Po przeczytaniu zakresu prac mam wraazenie ze polowa wyceny cwaniakow z Rotomatu to prowizje dla prezesa.
@pasta_alla_carbonara: Dzięki wielkie. Nie zdążyłem jeszcze z ciekawości przejrzeć wszystkich tych dokumentów i nie dotarłem do kwot. Faktycznie niezła ta oferta złożona przez Rotomat. Szkoda, że HDL sknociło sprawę, ale ich oferta już zdecydowanie pokrywająca się z wizją miasta ile powinno to kosztować.
Poczekamy na kolejny przetarg kilka miesięcy coś czuję, ale chciałbym się mylić.
https://gazetawroclawska.pl/udalo-sie-przejscie-przez-sluze-opatowice-bedzie-otwarte-wiemy-kiedy/ar/c1-18614989
how it's going:
https://www.wroclaw.pl/dla-mieszkanca/przejscie-przez-sluze-opatowice-jesienia-na-jakim-etapie-sa-przygotowania
#wroclaw
źródło: sluza-opatowice-fot-grzegorz-rajter-4
PobierzA ja wciąż za duża wiara w ludzi, urzędników i to miasto xD
@bardzospokojnyczlowiek O widzisz xD
Spokojnie tak jak wtedy pisałem jeszcze się okaże, że furtka musi spełniać miliony certyfiaktów żeby mogła tam być zamontowana.
@pasta_alla_carbonara: Walczyli żeby było zabezpieczone bo nie chcieli ponosić odpowiedzilności. Jak dla mnie największy problem to to, że nikt na etapie kiedy to projektowano przy remoncie nie dogadał się z miastem.
@Domciu Przecież ten temat trwa od kiedy skończył się remont Jazu. To już w lata będzie
Brakuje jeszcze, zeby sie rowerzysci i spacerowicze wkurzylii i zbudowali wlasna kladke z palet czy cos ;)
Można się śmiać, gdybać i debatować jak to się powinno załatwić, ale stało się i nadal się dzieje tak, a nie inaczej i nic z tym nie można zrobić by nadać tej
dogrzebalem sie do przetargu ZDiUM, nabor wnioskow skonczyl sie 2 wrzesnia:
https://bip.zdium.wroc.pl/?zadania=dostosowanie-sluzy-opatowice-do-przeprowadzenia-ruchu-pieszego-w-ramach-ktorego-nalezy-wykonac-ciagi-piesze-oswietlenie-ogrodzenie-wraz-z-opracowaniem-dokumentacji-projektowej-w-formule-zap
no a potem przeczytalem w zalaczonych dokumentach, ze uniewaznili przetarg wczoraj, bo jeden mozg zglosil 2 oferty (a nie mozna wg ustawy), a kolejne nie mieszcza sie w budzecie, ktorego miasto nie zwiekszy :D
Miaasto ma na to budzet niecale 340tys. Rotomat wycenil swojaa prace na prawie 2x wiecej. Po przeczytaniu zakresu prac mam wraazenie ze polowa wyceny cwaniakow z Rotomatu to prowizje dla prezesa.
źródło: Screenshot 2024-09-06 at 15.45.37
PobierzFaktycznie niezła ta oferta złożona przez Rotomat. Szkoda, że HDL sknociło sprawę, ale ich oferta już zdecydowanie pokrywająca się z wizją miasta ile powinno to kosztować.
Poczekamy na kolejny przetarg kilka miesięcy coś czuję, ale chciałbym się mylić.
źródło: 92mfag
Pobierz